Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Ispis članka: Gastrofešta na riječkom Korzu: Jedi što vrijedi - Novi List

NoviList.hr

Gastrofešta na riječkom Korzu: Jedi što vrijedi

Nitko nije ostao gladan

15. lipanj 2012 17:17

Napisao: Ivor Balen

Foto Silvano JEŽINA

RIJEKA Građanima svakako najdraža manifestacija u sklopu Dana  svetog Vida, tradicionalna Gastrofešta, održana je na Korzu, odnosno Trgu 128. brigade, gdje nitko nije ostao gladan. Građanima je podijeljeno 2.500 porcija liganja na mornarski s palentom, koja se žutila  jednako jarko kao što su se na suncu crvenili deseci građana, koji su strpljivo u redu čekali da podjela počne. Već oko 10.30, pola sata prije »startnog pucnja«, red se protezao na pola Korza, a svi koji su dočekali isprobati riječki blagdanski specijalitet, nisu žalili truda.

Uz Bonaviju, na gastrofešti su sudjelovali Catering AS, Blato 1902, restorani Municipium i Gardens, konoba Bodega, Dolce Bolero i Cukerin.  Posljednja dva subjekta ne podsjećaju na slano, nego na slatko, što znači  da se na Korzu mogao pojesti i desert. Bila je to golema, 50-metarska  štrudla od trešanja, rasprostrta ispred Radio Rijeke. 

Ali, ni to nije bilo sve. Ove godine Gastrofešti pridružila se manifestacija »Jedi što vrijedi«, koju organizira Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Cilj ovog projekta je povećanje proizvoda hrvatskog ribarstva, u praksi je to izgledalo tako što su  na Trgu 128. brigade bili postavljeni štandovi sa sljedećim natpisima:  srdela, komarča, lubin, inćun, mol, trlja, pastrva, fiš, buzara, brodet... Za  pet kuna svatko je mogao steći pravo pristupa ribljim specijalitetima,  naravno, ako mu je »ostalo mjesta« poslije liganja, palente i štrudle.