PGS

‘Gašenje kvarnerske brodogradnje je izdaja nacionalnih interesa’

Damir Cupać



RIJEKA – Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš poručio je da bi gašenje brodogradnje na Kvarneru bila izdaja nacionalnih interesa.


– Kvarnerski škver bio je dobar Austriji, Italiji, Kraljevini Jugoslaviji, Jugoslaviji, a hrvatska vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom mogla bi u hrvatskoj državi staviti ključ u bravu 3. maja. Riječki škver, ministre Horvat, bi morao opstati jer je vidljivo iz vaših izjava proteklih dana da vam je neugodno. Postavlja se pitanje jesu li Hrvati najgluplji narod na svijetu. Nijemci nam moraju objašnjavati da u Njemačkoj postoji 2.800 tvrtki u kojima je zaposleno oko 80.000 kvalificiranih radnika koji su vezani za neko od 130 aktivnih brodogradilišta. A nama se govori da je sve zatvoreno. Treba još jednom naglasiti da su korejska brodogradilišta državna, kao i kineska, a državni talijanski fondovi su vlasnici razvikanoga Fincantierija, izjavio je Ivaniš.


Sanjin Kajba koji je i sam nekada vodio riječki 3. maj poručio je građanima, odnosno djeci koja trenutno idu u osnovnu školu da uče strane jezike.




– Jer, hrvatski će vam trebati samo kada budete razgovarali s roditeljima preko skajpa, uvjeren je Kajba. On je u emotivnom istupu ocijenio da je hrvatska brodogradnja sahranjena još 2011./ 2012. godine kada je hrvatska vlada donijela odluku da odustaje od gradnje velikih trgovačkih brodova i kada je dogovorena privatizacija brodogradilišta.


– U svim brodograđevnim zemljama 10 posto sredstava osigurava država jer društvo dobije 20 puta više. A mi radimo paniku zbog pet posto sredstava i straše se porezni obveznici. Kojima ostaje 95 posto. Tako se mogu ponašati samo neznalice. Naša je vlada odavno odustala od brodogradnje, a o čemu svjedoči slučaj Uljanika. Kroz 1990-te je iz 3. maja istjerano 4.800 radnika, a sada bi trebali biti zabrinuti za njih tisuću. Brodogradnju treba spašavati i zbog radnika, ali najprije zbog državnih interesa i gospodarstva, izjavio je Kajba.


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac upozorio je da javnost ne može utjecati na vladajuće elite, a što je u potpunosti neprimjereno jednom građanskom i demokratskom društvu.


– Institut neopozive ostavke ne postoji, iako preko noći u ministričinom dvorištu osvane mercedes, a onda nestane. Beščašće hrvatske vlasti počelo je 1990. godine, a vrhunac je bio izjava jednog ustavnog stručnjaka da novac nije imovina. Ne postoji odgovornost za javnu riječ, građani se osjećaju nesigurno jer nisu svi jednaki pred zakonom i zato nas ne treba čuditi što će Irska postati naš najveći otok, a ne Krk ili Cres, ocijenio je Butorac.


Predsjednica riječkoga ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina navela je da je Andrej Plenković samo nastavak niza koji je počeo s Franjom Tuđman, a nastavio se s Ivom Sanaderom i Tomislavom Karamarkom.


– Ministri nemaju osjećaj za pravdu ni za trenutak u kojemu živimo pa ministrica ima torbicu od 10.000 kuna dok građani kopaju po kontejnerima. Političari su iznad zakona, a grijesi se rješavaju krunicom, zaključila je Mičić Badurina.