Opasna bolest

GRIPA NA VRATIMA Od petka kreće cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine, u PGŽ 20 tisuća doza

Barbara Čalušić

Foto: Arhiva NL-a

Foto: Arhiva NL-a

Prednost u kampanji cijepljenja protiv gripe imaju ugrožene skupine za koje je cjepivo besplatno, a radi se osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima te korisnicima institucionalne skrbi kao i zaposlenicima takvih ustanova



RIJEKA Cijepljenje protiv gripe u ordinacijama obiteljske medicine počinje u petak, 3. studenoga. U Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pristiglo je 20.040 doza cjepiva koje će biti razdijeljene liječničkim ordinacijama u cijeloj županiji. Prednost u kampanji cijepljenja protiv gripe imaju ugrožene skupine za koje je cjepivo besplatno, a radi se osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima te korisnicima institucionalne skrbi kao i zaposlenicima takvih ustanova.


– Kad završimo s cijepljenjem skupina koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, moći će se cijepiti i svi ostali. Cijena cjepiva protiv gripe za osobe koje ne spadaju u rizične skupine iznosi 20 kuna, a moći će se cijepiti kod svojih liječnika ili kod nas u Zavodu, kaže voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.


Ovogodišnje cjepivo sadrži antigene za virus gripe tipa A s podtipovima H1N1 i H3N2 te za virus gripe tipa B. Predviđanja nekih stručnjaka kažu da bi predstojeća sezona gripe mogla biti još intenzivnija od prošlogodišnje kada je u Hrvatskoj od gripe oboljelo 51.385 osoba dok je od komplikacija gripe umrlo čak 27 osoba. Uzrok velikom broju zaraženih prošle je godine dijelom bila i mutacija virusa H3N2.




Prema riječima dr. Lakošeljac, komponente cjepiva ove su godine prilagođene mutaciji virusa.


– Teško je predvidjeti kako će izgledati sezona gripe koja je pred nama. Primjerice, na južnoj polutki, konkretno u Australiji, ove je sezone zabilježen značajno veći broj zaraženih gripom. Upravo zato važna nam je zaštita odnosno cijepljenje, i to ne samo kad su u pitanju rizične skupine koje imaju pravo na besplatno cijepljenje. Cijepiti se mogu svi i na taj način zaštititi od gripe. Primjerice, ja se cijepim protiv gripe svake godine, ističe dr. Lakošeljac.



Terapija gripe je simptomatska, a najbolji lijek je mirovanje kojim se sprječava i širenje zaraze. Gripa se ne liječi antibioticima jer da oni ne djeluju na ovu bolest. Na tu je pogrešnu naviku upozorilo i Hrvatsko farmaceutsko društvo čije je istraživanje također pokazalo da se protiv gripe ne cijepi čak 80 posto građana, a trećina ne zna da je cijepljenje besplatno za posebno ugrožene skupine.



Hrvatska raspolaže s 310.000 doza cjepiva protiv gripe. U PGŽ-u ove je godine stigao jednak broj doza cjepiva kao i protekle godine kad je sveukupno cijepljeno 18.570 osoba. Prošle je sezone virusom gripe u našoj županiji zaraženo 3.018 osoba, a dvije osobe umrle su od komplikacija gripe.


– Prošle je godine epidemija gripe počela nešto ranije no što je to uobičajeno, početkom prosinca. Obično se kaže da je gripa epidemija čija je sezona od Božića do Uskrsa pa u tom okvirima treba očekivati i predstojeću sezonu gripe. Svakako valja ponoviti da je gripa teška i ozbiljna bolest koju prate simptomi poput grlobolje, kašlja, visoke temperature, glavobolje, konjuktivitisa i opće slabosti. Sama bolest traje do deset dana, no oporavak od bolesti može trajati tjednima. Najčešće komplikacije gipe su upala pluća i kronični bronhitis, podsjeća dr. Lakošeljac.