Glumci pripremali nacionalne specijalitete

”GORSKI DIVOVI” U KUHINJI Konoba Fiume multinacionalna mirisna kulinarska pozornica

Biljana Savić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA U konobu Fiume na riječkoj tržnici danas je brojne građane dovelo osjetilo njuha jer odande nije dopirao uobičajeni miris ribe. Štoviše, ribi nije bilo ni traga, a osjetili su se mirisi talijanske, mađarske, albanske, slovenske i njemačke tradicionalne kuhinje, a nacionalne specijalitete pred publikom su pripremali i besplatno dijelili glumci iz u Rijeci u petak premijerno prikazane predstave »Gorski divovi« zajedno s, ali i pod nadzorom masterchefice Srđane Jevtić.


Spretni glumci


A što će Talijani nego paštu, pa su talijanski glumci pripremili tjesteninu s balancanom i drugim povrćem, Albanci su pripremili polpete od junetine i povrća, Slovenci pršutom i sirom punjenu piletinu i jotu, Mađari juneći paprikaš s paštom sa sirom, a Nijemci pohanu piletinu s pire krumpirom.



Na radost Riječana koji su se zatekli u pravo vrijeme na pravom mjestu, specijalitete su pripremili i dijelili glumice i glumci Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.– Prezadovoljna sam i ugodno iznenađena spretnošću ovih glumaca u kuhinji, njihovim entuzijazmom. Zaista sam očekivala da ću imati puno više posla oko asistencije, ali su me iznenadili – oduševljena je bila Srđana Jevtić. Vlasnica konobe Fiume Nena Valenčić i ovom se prigodom pokazala kao izvrsna domaćica i brinula o svakom gostu koji se došao poslužiti specijalitetima neuobičajenim za njenu »kuću«.Ma, sve je bilo super organizirano i moramo spomenuti da su glumci kasnije i pospremili nered, koji su kuhanjem napravili u Neninoj kuhinji i oglancali je da ponovo blista.– Drago mi je da uživaju i da se mogu počastiti moji stalni gosti, ali i svi građani, lijepo je biti domaćin ovakvog projekta – kazala nam je uvijek raspoložena Nena.

Više od predstave





Projekt (Re)discovering Europe čiji je nositelj HNK Ivan pl. Zajc u suradnji s EPK 2020 je puno više od kazališne predstave »Gorski divovi«, a to su glumci dokazali. Bila je to, dakle, Performativna kuhinja (Performative Kitchen: Cooking Diversity), projekt u sklopu kojeg glumci pet ansambala nacionalnih manjina uključenih u predstavu »Gorski divovi«, u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skoplje i Subotica), kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Kako nalaže projekt, umjesto velikih narativa, Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezentacije pojedine kulture.


Projekt je vođen tezom da nacionalna kuhinja predstavlja fluidan identitet u kojem se miješaju različiti utjecaji i koji je trajno otvoren novim utjecajima, ali i sam utječe na druge kuhinje. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno.Zbog svega toga kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga, jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi »Gorski divovi«, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti. A sve te različitosti  su se sljubile i topile u ustima.