Prijem za 138. brigadu HV-a

GORANSKI RISOVI I u ratu i u miru zaboravljeni od državnog vrha

Edi Prodan

Predstavnici 138. brigade HV-a na prijemu u sjedištu Županije / Snimio Ivica TOMIĆ

Predstavnici 138. brigade HV-a na prijemu u sjedištu Županije / Snimio Ivica TOMIĆ

Nitko se od državnog vrha nije sjetio kako bi se nama, Goranima koji smo besprijekorno branili i oslobodili domovinu trebalo pomoći investicijama u našu privredu, oporaviti je i time Gorskom kotaru dati novu šansu za ekonomskim i demografskim oporavkom



RIJEKA Iako su upravo Gorani zauzimanjem vojarne i skladišta u Delnicama naoružali Hrvatsku kad je bio najkritičnije, baš im se nitko tada od strane državnog vrha nije ni zahvalio. Kao što to nije učinjeno ni nakon oslobođenja 1995. godine – ponosni smo na sve učinjeno tijekom rata ali morate znati da je 2555 branitelja iz Gorskog kotara koji su prošli kroz 138. brigadu značilo iznimni šok za goransku privredu – izostanak jednakog tolikog broja radnika tada za nju bio poguban. Ona se od toga do danas nije oporavila, a opet – nitko se od državnog vrha nije sjetio kako bi se nama, Goranima koji smo besprijekorno branili i oslobodili domovinu trebalo pomoći investicijama u našu privredu, oporaviti je i time čitavom Gorskom kotaru dati novu šansu za ekonomskim i demografskim oporavkom.


Istaknuo je to Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV prigodom prijema u sjedištu Primorsko-goranske županije organiziranog povodom 27. godišnjice njezinog osnutka, 28. listopada 1991. kao i zauzimanja strateških vojnih objekata što se zbilo 5. studenog iste godine.


Izaslanstvo 138. brigade primili su Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, Goran Petrc, voditelj ureda Županije te Zlatko Mihelec, savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva u čijim se resorima nalaze i poslovi odnosa s udrugama, pa tako i s onima proizašlim iz Domovinskog rata.


Goranski risovi, 138. brigada, snimio Ivica TOMIĆ


Goranski risovi, 138. brigada, snimio Ivica TOMIĆ





Fabijanić je također podsjetio na ratni put 138. brigade i njezin doprinos tijekom oslobađanja okupiranih krajeva. Neprijeporna je naime činjenica da je u njoj, od ukupno 5500 boraca, bio i velik broj branitelja iz Rijeke, s Krka te iz Opatije kao i ona da je mobilizacijski odziv bio – 96 posto.


– S jedne strane nas veseli da je Domovinski rat konačno postao dio školskog gradiva, i sami smo često gosti u školama, no s druge strane ta je tematika u udžbenicima iz povijesti toliko skromno zastupljena da djeca teško mogu spoznati značaj rata za današnji mir, dodao je Balen te najavio kako će se u lipnju za Dan Grada Delnica premijerno prikazati film o ratnom putu 138. brigade koji bi trebao biti jedan od medija putem kojeg će svi, pa tako i oni najmlađi dobiti uvid u ono što su njihovi roditelji ili djedovi za njih učinili u periodu od 1991. do 1995. godine, s posebnim naglaskom na žrtve – 15 poginulih i 288 ranjenih boraca.