Tko voli, nek' izvoli

Festival MIK raspisao natječaj za izdanje 2013.

Slavica Mrkić Modrić

Svi oni koji žele u lipnju iduće godine biti dijelom mikovske karavane, okušati mogu sreću na natječaju koji je otvoren do 31. siječnja 2013. godine 



RIJEKA Tko do 31. siječnja 2013. godine, do kad je otvoren natječaj za sudjelovanje na Festivalu Melodije Istre i Kvarnera, radove preporučenom pošiljkom pošalje na adresu Rubeši 139 a, 51215 Kastav, uz obaveznu opasku »Festival MIK 2013« ili to učini na e-mail adresu [email protected] (mp3 + tekst + sve podatke o skladbi), taj ima velike šanse da tijekom lipnja iduće godine i bude dio mikovske karavane. Dakako, prije samog slanja valja znati i da sve odaslane kompozicije moraju zadovoljiti brojne uvjete. Primjerice, skladbe upućene na natječaj moraju imati zastupljen jedan od tri elementa, pa im tako ili stihovi moraju biti napisani na čakavskom dijalektu Istre i Kvarnera, može i na hrvatskom stanadrdu ili talijanskom dijalektalnom i književnom jeziku, no onda moraju tematski biti vezani uz Istru, Kvarner i sjevernojadranske otoke. Potom trebaju sadržati melos istarsko – kvarnerskog podneblja, slijedeći duh najljepših ostvarenja Festivala MIK. Uz napomenu kako se pod melosom istarsko – kvarnerskog podneblja podrazumijeva svaki glazbeni izraz koji je ušao u tradiciju Kvarnera i Istre. 


  Jedinstveno djelo


U natječaju, nadalje stoji i da skladbe mogu biti pisane kao zabavne pjesme ili kao pjesme slobodnog glazbenog oblika, uz korištenje sredstava i postupaka svojstvenih modernoj, zabavnoj, pop, rock ili folk glazbi. 


    Ono o čemu autori još moraju voditi računa jest činjenica da stručna komisija pri odabiru kompozicija, istu ocjenjuju kao jedinstveno djelo, što znači da dobra glazba, ali loš tekst, ili pak obrnuto sigurno »ne prolaze«. 




   I kad se sve navedeno ispoštuje onda treba pripaziti na ono što svaka prijava mora sadržati, a to je – demo snimku na CD-u sa snimljenom vokalnom dionicom i instrumentalnom pratnjom jednog ili više instrumenata, dva primjerka stihova, te podatke o autorima i kontakt informacije. Bitno je još napomenuti kako skladbe upućene na natječaj ne smiju biti ranije objavljene i izvedene, te da autori garantiraju originalnost prijavljenih djela kao i da u slučaju bilo kakvih sudskih sporova po ovom pitanju, svu odgovornost snosi autor. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih skladbi, kao ni javnog izvođenja prije održavanja festivala. U slučaju da autor skladbu koja je odabrana i snimljena za festivalski program javno izvede, organizator će sudskim putem zatražiti obeštećenje do visine ukupnih troškova festivala po jednoj skladbi.   


   I kad skladba već bude izabrana autori moraju znati da su dužni izvršiti ispravke u glazbi i stihovima ukoliko to organizator iz bilo kojih opravdanih razloga bude zahtijevao. U slučaju da to autori nisu voljni uraditi organizator pridržava pravo da predmetne skladbe diskvalificira.   

Izdavački ugovor


I na kraju još i ovo – autori odabranih skladbi su obvezni u roku od 15 dana nakon objavljivanja rezultata Natječaja potpisati s organizatorom izdavački ugovor. U slučaju da autor u spomenutom roku ne vrati ugovor potpisan ili ga vrati nepotpisanog slijedi diskvalifikacija skladbe. Pa, sad tko voli, nek’ izvoli, a komu ovoliko informacija nije dovoljno, dodatne može potražiti na broj telefona 051/224 038, putem maila [email protected] ili pak na festivalskoj »net adresi« festivalmik.com