Kvarnerski festival mora

Festival Fiumare: Na riječkoj ribarnici otvorena izložba podvodnih fotografija

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Povodom ovogodišnjeg 8. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2019., Prirodoslovni muzej Rijeka upriličio je u srijedu izložbu podvodnih fotografija Marinka Babića »Raznolikost riba Jadranskog mora» te predavanja u Muzeju i radionice na plaži Pećine 3. i 4. lipnja.


Uz otvaranje izložbe podvodnih fotografija čiju su koncepciju i postav osmisili dr.sc. Marcelo Kovačić i Borut Kružić, predviđen je i razgled Riječke ribarnice te posjet brodu Oloferne.


Ribe su najraznolikija i najbrojnija skupina živućih kralježnjaka te su ujedno i vrijedan dio svekolike biološke raznolikosti i bitan čimbenik u morskim i slatkovodnim ekosustavima i prehrambenim lancima. Prema današnjim procjenama ribe čine preko polovice ukupnog broja od više od 60.000 živućih vrsta kralježnjaka.




Izložba fotografija Raznolikost riba Jadranskog mora obuhvatit će i obraditi najzanimljivije i najatraktivnije predstavnike faune riba, uz pregled osnovnih činjenica o njihovoj raznolikosti u Jadranu, priopćili su iz riječkog Prirodoslovnog muzeja.


U ponedjeljak, 3. lipnja, ondje će se održati predavanje »Ribolov u antici«, a predavačica je Dušanka Romanović iz Arheološkog muzeja Zadar. Bit će tu i predavanje »Bioraznolikost i održivi razvoj« prof.dr.sc. Toma Turka s Odjela za biologiju Biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.


Dan otvorenih vrata Prirodoslovnog muzeja Rijeka bit će u utorak kada će se moći razgledati stalni postavi i izložbe Raznolikost riba Jadranskog mora. Održat će se i nekoliko radionica za školarce međukojima su i »Otkrij i istraži Sharkyja« i »Seciraj morskog psa» te prezentacija aplikacije Plavo oko, autora i voditelja: Boruta Kružića i Milvane Arko-Pijevac koja će održati i predavanje »LNG terminal – štetnost otvorenog sustava uplinjavanja za okoliš i prirodu«.



U utorak će na plaži Pećine biti održana edukativna radionica za učenike »More i plastika« uz demonstraciju tehnike autonomnog ronjenja.


Jedan Festival, 100 događaja


Jedinstveni festival mora i pomorske tradicije Fiumare valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije Rijeka odiše primorskim duhom i na svakom koraku posjetiteljima nudi zanimljiva događanja povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom.


U Rijeci će se do 5. lipnja u sklopu festivala održavati stotinjak događaja (regate, izložbe, radionice, predavanja…) za sve generacije na dvadeset pet lokacija u Rijeci. Osim samog otvorenja na Korzu, u petak i subotu, na Gatu Karoline Riječke održavat će se i cjelodnevni program za djecu i mlade, predavanja, edukacije, glazbeni događaji i izložbe.



Prirodoslovni muzej Rijeka već četvrtu godinu zaredom na riječkoj ribarnici postavlja izložbu podvodne fotografije u sklopu festivala Fiumare kao jednu od najposjećenijih izložbi u Gradu Rijeci. Izložba fotografija »Raznolikost riba Jadranskog mora» postavljena je na tri lokacije, u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Korzu i u Riječkoj ribarnici s 20 fotografija.


Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2019. zajednički organiziraju Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – »Tradicijska jedra Kvarnera i Istre«, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Lučka uprava Rijeka.


Podupiru ga i pomažu u realizaciji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Lučka kapetanija Rijeka, Luka Rijeka d.d., Rijeka plus d.o.o., Jadranski pomorski servis i turističke zajednice s područja Kvarnera.