Problemi s javnom nabavom

Evo kako stvarno izgleda “Škola za život”. Počelo 2. polugodište, a od nastavnih pomagala – još ništa

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uzastopno padanje javnih natječaja kompenzirano je dodatnim novcem za nabavu nastavne opreme, pa je za tri riječke škole koje su ušle u »Školu za život« odobreno ukupno gotovo 600 tisuća kuna koje mogu utrošiti na ono što žele, a opremu će nabavljati same putem bagatelne nabave



RIJEKA Eksperimentalna faza programa kurikularne reforme »Škola za život« ušla je u drugo polugodište, a od planirane opreme koja je trebala pratiti provedbu reforme u učionice nije stiglo još ništa.


Razlog je, kažu ravnatelji, javna nabava i uzastopno »rušenje« natječaja ukupne vrijednosti 13,5 milijuna kuna zbog čega su nastavnici i učenici ostali praznih ruku.


Nova tura 


Ravnatelji i nastavnici ukupno 73 škole koje su ušle u reformu još su u lipnju prošle godine prelistavali katalog Ministarstva s više od tisuću artikala i birali sve ono za što su smatrali potrebnim kako bi osuvremenili nastavu i učinili je zanimljivijom učenicima, međutim zbog objedinjene javne nabave natječaj se još uvijek nije uspio realizirati, a danas, 21. siječnja, rok je kada završava treći put raspisan natječaj.





Jedina tehnologija koja je stigla u eksperimentalne škole, i to također s puno kašnjenja, su tableti, a oni su se nakon nekoliko mjeseci korištenja, kažu u školama, pokazali jako lošima. Neki ih ravnatelji nazivaju bolesno lošima, a nekvalitetni tableti bili su tema i ovotjednog sastanka u Ministarstvu. Prva riječka hrvatska gimnazija, kaže ravnateljica, učestalim pucanjima ekrana na tabletima doskočila je putem osiguranja, dok se u OŠ Turnić u prvima razredima još nisu ni počeli koristiti, a u OŠ Nikola Tesla prvašići ih povremeno koriste kao pomoć i doprinos zanimljivijoj nastavi. Ravnateljica OŠ Turnić, Ljiljana Kulaš Jutrović, kaže da će ih prvašići početi koristiti tek sada.


– Naši prvašići u prvom polugodištu nisu koristili tablete iz razloga što smatramo da se trebaju najprije steći vještine pisanja i snalaženja u bilježnici. Zbog grafotomotoričkih vještina o tabletima u prvim razredima treba raspravljati, a s njihovim uvođenjem u nastavu krećemo sada. Ono što se učenicima pokazalo zanimljivim su digitalni sadržaji koji su im stalno dostupni, a pokazalo se i da nastavnici više komuniciraju i izmijenjuju iskustva, navodi ravnateljica.



Međutim, iako je naručena oprema još uvijek na razini puste želje školama uključenim u program prošlog je tjedna budžet za uvođenje suvremene tehnologije u nastavu udvostručen, jer ravnatelje je na sastanku održanom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dočekala vijest da im se odobravaju sredstva za opremanje škola u pojedinačnim iznosima od nekoliko stotina tisuća kuna.


Tako su tri riječke škole koje su ušle u »Školu za život«, osnovne škole Nikole Tesle i Turnić te Prva riječka hrvatska gimnazija, dobile ukupno gotovo 600 tisuća kuna dodatnih sredstava koje mogu utrošiti za što žele, a opremu će nabavljati same putem bagatelne nabave. Na taj način školama se donekle kompenzira čekanje prvotno naručene opreme za koju nitko ne zna kada će je ugledati, a svi se ravnatelji slažu da će najvjerojatnije oprema koju će naručiti sada stići prije od one koju su birali prošlog lipnja.


U novoj podjeli sredstava najveći iznos je dobila Osnovna škola Nikole Tesle kojoj je sada odobreno 240 tisuća kuna, dok je u prvoj turi naručila opremu u vrijednosti 200 tisuća kuna, a ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić kaže da će zahvaljujući tim sredstvima škola raspolagati tehnologijom o kojoj je do sada mogla samo sanjati.


– To što nismo dobili naručenu opremu nije nas blokiralo u provedbi eksperimentalne faze opreme. Istina je da bi nam s opremom bilo lakše, ali i ovako se reforma provodi prema planu. Nastavnici su zadovoljni, a s novim sredstvima naručit ćemo opremu za fiziku, biologiju, likovni i tehnički odgoj. Sve ono što u prvom naručivanju nismo mogli, kaže Mrakovčić Bandera.


Virtualne naočale 


U prvoj turi naručivanja ta je škola za 250 učenika koji su uključeni u »Školu za život« odabrala LCD projektore, platna, prijenosna računala za učitelje te ostalu informatičku opremu koja je nužna za modernu nastavu.


Sličnu opremu u prvoj turi i to u vrijednosti od 200 tisuća kuna naručila je i Prva riječka hrvatska gimnazija, a sada joj je odobreno dodatnih 200 tisuća kuna. Iako učenici te škole još uvijek čekaju i virtualne naočale koje će im omogućiti da budu prvi hrvatski srednjoškolci koji će povijest, likovni i latinski jezik učiti putem doživljaja virtualne stvarnosti, kao i niz druge opreme, dodatna sredstva, kaže ravnateljica Jane Sclaunich, kompenziraju ono što nije došlo, a škola očekuje da će do ožujka dobiti novu opremu nakon čega će svaka učionica imati ekrane na dodir.


– Naručili smo i puno edukacijskih softvera, a kako smo kroz projekt e-škole opremili učionice iz STEM područja, sada smo se fokusirali na druge predmete. Bagatelna nabava je već započela i očekujemo da će oprema stići do kraja ožujka, kaže ravnateljica.


I Sclaunich ne smatra kašnjenje opreme velikim problemom u provedi eksperimentalnog programa, kao ni ravnateljica OŠ Turnić Ljiljana Kulaš Jutrović koja napominje da u toj školi po pitanju »Škole za život« vlada pozitivna atmosfera i zadovoljstvo nastavnika. Pored prvotno odobrenih 180 tisuća kuna, ta je škola sada dobila novo odobrenje za nabavku opreme u vrijednosti od 152 tisuće kuna.


– Čekanje na prvotno naručenu opremu ne radi nam problem, a to je tipična hrvatska priča oko velike javne nabave. Kada zbrojimo što smo sve dobili, opremit ćemo školu s otprilike pola milijuna kuna i zadovoljni smo. S novim sredstvima idemo u opremanje fonetskog kabineta za engleski jezik, kao i druge potrebne opreme, kaže ravnateljica.


Ta je škola nedavno opremila i informatički kabinet, a prilikom prvog kruga odabira opreme u toj su se školi fokusirali na pametne ploče, širokokutne projektore, prijenosna računala te opremanje kabineta za nastavu iz prirodnih predmeta. Bez obzira na to što su im sve te narudžbe još uvijek samo slova na papiru, u sve tri škole ravnateljice se slažu da nije »Škola za život« samo oprema, već su to i novi kurikulumi, kao i nove metode poučavanja te autonomija nastavnika u radu, a s obzirom na to da se radi o eksperimentalnoj fazi, bilo je i za očekivati da neće sve ići glatko.