Kompanija iz Dubaija

Emirates u potrazi za osobljem u Rijeci: Posao izazov i za Riječane

Aneli Dragojević Mijatović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Emirates, velika svjetska međunarodna aviokompanija, u Hrvatskoj kontinuirano traži kandidate koji će se priključiti njihovom međunarodnom timu kabinskog osoblja, a nakon održanih »Dana otvorenih vrata za nove članove kabinskog osoblja« u Zagrebu i Splitu, Dan otvorenih vrata danas je održan u Rijeci, u Hotelu Jadran. Za razliku od Zagreba ili Splita, u Rijeci je odaziv bio nešto manji – navodno se oko 50 djevojaka i mladića odlučilo prijaviti i pokušati postati dio kabinskog osoblja ove globalne kompanije. Da je odaziv slabiji nego na ranijim otvorenim vratima ove kompanije, komentirali su i sami kandidati, a i u hotelu su se mogle čuti slične procjene jer su se pripremili i za veći broj kandidata. Među zainteresiranima bilo je ljudi iz cijele Hrvatske koji su odlučili iskoristiti ovu priliku, odnosno poziv kompanije Emirates da se pridruže njihovom timu, dok Riječana navodno i nije bilo tako puno. Djelatnica Emiratesa koja je vodila cjelokupni događaj te razgovarala s kandidatima u odvojenoj sali hotela, u pauzi nam je ljubazno objasnila da nije ovlaštena davati službene izjave, uputivši nas na centralu u Dubaiju.


Nakon obavljenog razgovora, mladići i djevojke svako-toliko su izlazili iz konferencijske dvorane, te razmjenjivali informacije i iskustva. Riječanka Ines Hasija bila je raspoložena za kratak razgovor, pa nam je kratko opisala kandidacijski postupak, u kojem im je, kaže, djelatnica Emiratesa pokazala video kako je raditi kao stjuard, kako je živjeti u Dubaiju…


– Predali smo potom CV, životopis, pitala nas je svakog po dva pitanja, da kažemo nešto o sebi i slično, i sad čekamo drugi krug jer to su u biti eliminacijski krugovi. Na kraju će biti pojedinačni intervjui i onda ćemo vidjeti, rekla je Ines. Na pitanje što ju je potaknulo da se prijavi i što očekuje, odgovara da se prije svega odlučila prijaviti jer se puno putuje i jer je dobra plaća. Inače, ima 22 godine, završila je za fizioterapeuta, a radi kao dentalni tehničar. Unatoč činjenici da već radi, ovo je bio izazov i prilika koju ne želi propustiti.




Inače, kako je kompanija već prije oglasila, za posao se mogu javiti i žene i muškarci koji su navršili 21 godinu i koji mogu dohvatiti minimalno 212 centimetara prilikom stajanja na prstima. U Emiratesu trenutačno radi više od 200 članova kabinskog osoblja iz Hrvatske. Iz kompanije poručuju da članovi kabinskog osoblja Emiratesa imaju pogodnost neoporezivih prihoda, besplatni zajednički smještaj u Dubaiju te, između ostalog, i zdravstveno i dentalno osiguranje. Prema neslužbenim informacijama, kabinsko osoblje ima prosječnu plaću od 15 tisuća kuna. Emirates je na hrvatskom tržištu prisutan više od godinu dana, leti na više od 160 odredišta na šest kontinenata i raspolaže flotom od 270 zrakoplova.