Veliki infrastrukturni projekt

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE U ožujku kreće obnova Palače šećerane, posao rekonstrukcije slovenskoj tvrtki VG5

Damir Cupać

Ivan Šarar, Vojko Obersnel i Nikolina Radić Štivičić, Foto: S. JEŽINA

Ivan Šarar, Vojko Obersnel i Nikolina Radić Štivičić, Foto: S. JEŽINA

Ukupna vrijednost investicije je 44,5 milijuna kuna, a iz EU-fondova povučeno je 28,3 milijuna kuna, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Slovenska tvrtka VG5 dobila je na javnom natječao posao rekonstrukcije Upravne zgrade nekadašnje riječke šećerane koja je danas dio kompleksa Benčić i koji je vrijedan oko 44,5 milijuna kuna. Radovi na realizaciji ove investicije koja je sufinancirana europskim novcem trebali bi počeiti u ožujku ove godine, a bit će gotovo do kraja 2019. godine.


U zgradu će po dovršetku radova useliti Muzej grada Rijeke.


– Izbor izvođača radova značajan je korak naprijed, a dobra je stvar što smo velik dio sredstava dobili bespovratno. Napokon smo okončali onaj teži dio, a to je dugotrajna i naporna priprema dokumentacije koja traje beskonačno dugo. Sve su procedure okončane, a s tvrtkom koja je dobila posao, VG5, smo već surađivali na obnovi fasade osnovne škole Nikola Tesla i na uređenju nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu Benčića.




Završen je i žalbeni postupak pa nema prepreka da radovi počnu u ožujku ove godine kako bi sve bilo gotovo do kraja 2019. godine. Ukupna vrijednost investicije je 44,5 milijuna kuna, a iz EU-fondova povučeno je 28,3 milijuna kuna. Za dio koji mi sufinanciramo aplicirali smo i čekamo rezultate jer se nadamo dijelu sredstava, izjavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik podsjetio je da je projekt Palače šećerane zajedno s uređenjem broda Galeb dio projekta koji je apliciran pri Ministarstvu kulture za sredstva iz europskih fondova i za koji je odobreno 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava.


– Osnovni uvjet bio je da objekti imaju status zaštićenog kulturnog dobra. Što se tiče Šećarane, ona će biti dio Muzeja grada Rijeke, a dobar dio palače je sam po sebi eksponat jer je riječ o jednoj od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj. Galeb će također biti preuređen u muzej i njime će upravljati Muzej grada Rijeke.


Za njegovo uređenje izrađuje se dokumentacija, a taj proces je još složeniji zbog toga što je potrebno ishodovati suglasnosti Hrvatskog registra brodova. Očekujemo da će taj dio posla biti brzo gotov kako bi se stvorili uvjeti da u drugom dijelu ove godine Galeb otplovi prema doku na rekonstrukciju.


U konačnici, Palača šećerane i Galeb će biti sastavni dio infrastrukture Europske prijestolnice kulture što će Rijeka postati 2020. godine, kazao je Obersnel.


Ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić podsjetila je da je Muzej grada Rijeke u suradnji s dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović izradio idejno rješenje stalnog muzejskog postava u Palači i na Galebu.


– Oba idejna rješenje prihvatilo je Hrvatsko muzejsko vijeće.


Grad Rijeka u proteklom periodu pripremio je dokumentaciju i proveo otvoreni postupak javne nabave za uslugu izvedbenog rješenja obaju muzejskih stalnih postava. Zatvoren je natječaj na koji je pristigla jedna ponuda. Trenutno je u tijeku pregled i ocjena pristigle ponude, planiranje radova restauracije muzejske građe, istraživačkih radova i razvoj suradnje s partnerskim ustanovama. Također u proteklom periodu pripremljena je dokumentacija i proveden otvoreni postupak javne nabave za uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova rekonstrukcije Palače.


Na natječaj su pristigle dvije ponude čiji pregled i ocjena su u tijeku. Osim toga, pripremljena je i dokumentacija za provedbu otvorenog postupka javne nabave usluge dizajna i tiska za vizualni identitet projekta. Pristigle ponude trenutno su na pregledu i ocjeni, navela je ravnateljica Radić Štivić.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo da će se rekonstrukcijom i opremanjem Palače Šećerane omogućiti korištenje kulturnog dobra koje trenutno nije u funkciji.


– Palača Šećerane označava početke industrijalizacije u Rijeci. Kao kulturno dobro od iznimnog značaja za grad Rijeku, Palača Šećerane će kao Muzej grada Rijeke pričati priču o gradu – njegovom bogatom identitetu i povijesti, ujedno stvarajući značajan landmark u razvoju urbanog kulturnog turizma.


Sagrađena je kao upravna zgrada tvornice šećera 1752. godine, na inicijativu tršćansko-riječke kompanije. Nakon požara 1785. značajno je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom. ta zgrada ozbiljan je rezervar gradske memorije i vjerujem da će Muzej grada Rijeke znati ispričati tu priču na kvalitetan način. Šaljemo danas i aplikaciju za rekonstrukciju T-objekta i Ciglene zgrade i očekujemo povlačenje dodatnih 69 milijuna kuna. Cijeli kompleks nekadašnjeg Benčića bit će u funkciji do 2020. godine, a što su generacije sanjale. Sada to postaje stvarnost, zaključio je Šarar