Vodoopskrba

Dotrajali sustav: U Rijeci sve češća puknuća vodovodnih cijevi

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

U riječkom komunalnom društvu kažu da prate broj puknuća i na osnovi toga izrađuju planove zamjene cijevi u cijelom gradu



RIJEKA Tri su razloga zbog čega u posljednje vrijeme pucaju vodovodne cijevi po Rijeci – značajno povećanje prometa po gradskim ulicama u koje su položene cijevi vodoopskrbe, dotrajalost materijala, što se posebno odnosi na cijevi izrađene od PVC materijala koji se ugrađivao 70-ih godina prošlog stoljeća, te naglo povećanje protoka vode koji se bilježi s početkom toplijeg vremena, a što uzrokuje dodatno hidrodinamičko opterećenje – komentar je riječkog KD Vodovod i kanalizacija na učestalija puknuća vodoopsrkbnih cijevi u Rijeci.


Od početka godine pa do danas, prema informacijama koje smo i mi objavljivali u Novom listu, četiri puta su pucale cijevi u različitim dijelovima grada zbog čega je veći broj stanovnika satima bio bez vode. Događalo se to na Zametu, u Marinićima, na Podmurvicama, te na Škurinjama.


Kao najvjerojatniji razlog puknuća cijevi u Vukovarskoj ulici na Podmurvicama sredinom travnja, na terenu su nam naveli dotrajalost cijevi koja je postavljena u zemlju još davnih godina. U ViK-u nam nisu odgovorili na pitanje koliko je još takvih cjevovoda, ali kažu da se njihove zamjene planiraju kroz plan poslovanja poduzeća. Posljednja izmjena starih cijevi bila je u Hegedušićevoj i Velebitskoj ulici te u Ulici Remigia Pichovica, a u riječkom komunalnom društvu kažu da prate broj puknuća i na osnovu toga izrađuju planove.




S obzirom na to da je uskoro planirana zamjena vodoopskrbnih cjevovoda kroz projekte Aglomeracije, koja će biti financirana iz EU fondova, planovi se usklađuju s njima. Za ovu godinu planirane su zamjene cijevi u Kvaternikovoj ulici, Ede Starca, Miroslava Krleže, Andrije Kašića Miošića, Mate Lovraka, Školjić i u Severinskoj ulici.


U ViK -u tvrde da ovakvi događaji ne predstavljaju veliki gubitak za sustav.– Često se puknuća uoče prije izbijanja vode na površinu zbog povećanog protoka na kontrolnim vodomjerima i vodomjerima na izlazu iz vodospreme. Tako je uočeno i zadnje puknuće na Škurinjama.

Na više lokacija na mreži postoje vodomjeri kojima pratimo protok i ako se utvrdi povećanje od prosjeka, ekipe na terenu traže propuštanje – kažu u ViK-u te dodaju da je njihova mjesečna proizvodnja vode oko 1.300.000 prostornih metara kubičnih, a gubici nakon puknuća za njih ne predstavljaju značajan gubitak.