Rekordna godina iza nas

Dobri turistički rezultati Kvarnera ipak nisu slučajni, a smjer kojim se ide je jedini ispravan

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Kvarner je tijekom prošle godine posjetilo četiri posto više gostiju nego godinu ranije koji su ostvarili dva posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Tri milijuna dolazaka i 19 milijuna noćenja u prošloj godini u apsolutnim brojkama znače porast noćenja u odnosu na 2017. godinu za 400.000, a u odnosu na 2016. godinu čak dva milijuna ili 12 posto više.


Prema ovim podacima sustava eVisitor Turistička zajednica Kvarnera ističe kako je riječ o još jednoj rekordnoj godini na Kvarneru.– Kada rezimiramo 2018. kao turističku godinu, svakako je najvažnije istaknuti činjenicu kako je najveći postotni porast ostvaren tijekom izvansezonskih mjeseci na koje smo najviše fokusirali naše promotivne aktivnosti. U prvih šest mjeseci je ostvareno osam posto više, a u posezoni četiri posto više noćenja. Špica sezone na razini je prošlogodišnje, te su u tom dijelu godine svi raspoloživi smještajni kapaciteti gotovo u potpunosti popunjeni. Kada analiziramo dobre turističke rezultate kojima se posljednjih nekoliko godina Kvarner može pohvaliti, vidimo da rast nije slučajan i da je smjer u kojem idemo ispravan. Zajedničkim radom svih turističkih subjekata na Kvarneru, uspjeh nije došao sam po sebi, puno se radilo i radi se na promociji novih sadržaja i na podizanju kvalitete usluga, ističe direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Prema njezinim riječima, kad su u pitanju smještajni kapaciteti koji najviše privlače turiste, prevladavajući trend je: što veći broj zvjezdica, veća popunjenost. Ova nova kretanja vide se i na samom tržištu, posebice kod investicija u obiteljski smještaj.



Najveći broj noćenja ostvario je otok Krk s 6,9 milijuna noćenja. Na Krku je tijekom 2018. godine ostvareno šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Na drugom mjestu je crikveničko-vinodolska rivijera, a na trećem otok Lošinj. Slijede Rab, opatijska rivijera, otok Cres, riječko područje te Gorski kotar.Među destinacijama najbolji je Mali Lošinj s 2,4 milijuna noćenja, a s 100.000 noćenja manje prati ga Crikvenica. Najviše noćenja, 40 posto ostvareno u obiteljskom smještaju. Kampovi su na drugom mjestu, a hoteli na trećem. Iako su hoteli u 2018. godini sveukupno ostvarili nešto manje noćenja, hotelski smještaj najviše kategorije bilježi porast noćenja od gotovo 10 posto.Na navedene brojke treba pridodati 19.000 dolazaka i 120.000 noćenja ostvarenih u nautičkom prometu ili sedam posto više dolazaka i pet posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Među kvarnerskim lukama najviše noćenja ostvaruje marina Punat.


– Na Kvarneru je pola smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju, i upravo zbog toga kroz projekt Kvarner Family kojim brendiramo obiteljski smještaj te pomoć PGŽ-a koji je subvencionirao kamatnu stopu iznajmljivačima koji su željeli ulagati, pomogli smo da to i ostvare. Kroz par godina provođenja, mjera je vidno pridonijela rezultatima – u posljednje dvije godine broj privatnih objekata s pet zvjezdica se udvostručio, a objekti kategorizirani s pet zvjezdica ostvarili su ove godine čak 26 posto više noćenja, što je veliki porast kad usporedimo s rastom od četiri posto koliko je ukupno ostvareno u svim objektima obiteljskog smještaja na Kvarneru tijekom 2018. godine, dodaje Peršić Živadinov koja u ovom iskoraku u privatnom smještaju vidi dugoročno ulaganje u kvalitetu smještaja, ali povećanje prihoda od turizma.Pet vodećih tržišta zajedno na Kvarneru ostvaruje 13,7 milijuna noćenja ili 72 od ukupnog broja noćenja: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija. Gosti iz Njemačke sami ostvaruju 4,8 milijuna noćenja i ove godine bilježe pet postp više dolazaka i tri posto više noćenja. Iz godine u godinu broj njemačkih gostiju je u porastu. U usporedbi s 2016. godinom 19 je posto više dolazaka i 17 posto više noćenja, a u posljednjih 5 godina turistički promet njemačkih gostiju je povećan za 35 posto u dolascima i 40 posto noćenjima.

Na drugom mjestu po broju noćenja su domaći gosti s 2,8 milijuna noćenja, Austrijanci su na trećem mjestu (1,8 milijuna noćenja), a Talijani na četvrtom (1,3 milijuna noćenja). Idućih pet zemalja prema broju noćenja čine Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska.