Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Ispis članka: Direktoru 3. maja Ediju Kučanu Porezna uprava odrezala masnu kaznu zbog nevjerojatnog razloga - Novi List

NoviList.hr

Direktoru 3. maja Ediju Kučanu Porezna uprava odrezala masnu kaznu zbog nevjerojatnog razloga

Uljanikova ostavština

24. srpanj 2019 19:31

Napisao: Orjana Antešić

Brodogradilište, kao pravna osoba, tako mora platiti kaznu od 72.000 kuna, a Kučan kao odgovorna osoba u pravnoj osobi iz svoga džepa 7.200 kuna

Foto Marko Gracin

RIJEKA  Trećem maju i direktoru brodogradilišta Ediju Kučanu Porezna uprava odrezala je kaznu. Razlog - riječko brodogradilište nije u zakonskom roku dostavilo prijavu poreza na dobit, takozvani PD obrazac za  2018. godinu.

Brodogradilište, kao pravna osoba, tako mora platiti kaznu od 72.000 kuna, a Kučan kao odgovorna osoba u pravnoj osobi iz svoga džepa 7.200 kuna. 

Porezna uprava samo je postupila po slovu zakona, ali se riječko brodogradilište, zajedno sa direktorom Kučanom, zato našlo u apsurdnoj situaciji da moraju plaćati kazne zato jer u Puli to nisu htjeli ili bili u stanju odraditi.

Dok vode završne bitke za završetak brodova u »3. maju« i podvlači se konačna crta ispod financijske računice koja će »držati vodu« pred Europskom komisijom i Vladom, trećemajci nikako da speru sve tragove Uljanikovih šapa. 

Nije sporno da je »3. maj« debelo kasni sa predajom službenih financijskih izvješća. Zadnja službeno objavljena bilanca, sa računom dobiti i gubitka datira još iz listopada prošle godine, za treći kvartal.

Međutim,  »3. maj« ih nije mogao ni napraviti kad su se sve računovodstvene aktivnosti, zajedno sa svom dokumentacijom, obavljale službe centralizirane u Puli. U »3. maju« ni dan-danas, primjerice, nema čovjeka koji ima ovlaštenja da može ući u sve aplikacije iz područja računovodstvenog i financijskog poslovanja za riječko brodogradilište. Sve je još uvijek u Puli.  

Za sva društva u Uljanik grupi, pa tako i »3. maj«, cjelokupno financijsko poslovanje, pa tako i sastavljanje izvješća za Burzu, obavljalo je Uljanikovo društvo Poslovno-informacijski sustavi (PIS) koje je početkom svibnja ove godine završilo u likvidaciji, a  svi zaposlenici, osim nekolicine njih koje su zadržali u matičnom Uljaniku koje je potom i samo završilo u stečaju. 

Koji su razlozi da u Puli, nakon trećeg tromjesječja lani, više nisu dostavljali financijska izvješća o poslovanju društva unutar holdinga, kao i samog matičnog društva, može se pretpostaviti. U slučaju »3. maja« činjenica je da bivšeg direktora »3. maja« Maksimilijana Percana, jednog od uhićenika i osumnjičenika u aferi Uljanik,  nije previše diralo što krši ovu svoju zakonsku obvezu.

Zlobnici bi rekli kako u usporedbi sa svim onim kaznenim djelima za koje se Percan i njegovi nekadašnji šefovi iz Pule sumnjiče da su ih (po)činili, nepredaja financijskih izvješća Burzi i Poreznoj upravi djeluje gotovo smiješno.

No, sigurno je da prekršajni nalog kojeg je ispostavila Porezna nije nimalo smiješan trećemajcima, ponajmanje Kučanu koji bi još iz svog džepa trebao keširati gotovo tisuću eura, a iz plaće to sigurno neće moći učiniti kad je, kao i ostalih 764 trećemajaca,  ne dobija.

Posebno je ljut jer je, kaže, pravovremeno upozoravao bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića, pogotovo nakon što je »3. maj« dobio prvu opomenu od Burze,  tražeći pomoć u sastavljanju traženih izvješća i PD obrasca za Poreznu s obzirom na to da u riječkom brodogradilištu ne raspolažu nikakvom dokumentacijom, bilo iz financijskog poslovanja ili takozvane Glavne knjige, da bi uopće mogli pristupiti izradi izvješća. Prema Kučanovim riječima, odgovori iz Pule su izostajali. 

Najavio je da će se »3. maj« žaliti na rješenje Porezne, a čini se da je ovih dana konačno utanačeno da se iz Pule preuzme sva potrebna dokumentacija koja je vezana uz poslovanje »3. maja«.