Akcija mladih u Kastvu

Davor Jurčić: “Promjena nikad nije bila izglednija”

Andrej Petrak

Melita Bratović, Davor Jurčić i Vjekoslav Rubeša / Snimio Marin ANIČIĆ

Melita Bratović, Davor Jurčić i Vjekoslav Rubeša / Snimio Marin ANIČIĆ

Akcija mladih predložila je rješavanje problema kamenoloma angažiranjem odvjetničkog ureda, za što je vijeće dalo podršku, no po tom pitanju do danas nisu poduzeti novi napori. Nakon toliko godina opravdanja više nema. Ukupan dojam je da se u Kastvu zadnjih godina pogoduje povlaštenim pojedincima, a nedostaje sluha za obične građane, što ćemo promijeniti, rekao je Rubeša



RIJEKA Davor Jurčić, kandidat Akcije mladih za gradonačelnika Kastva zahvalio je građanima na značajnoj podršci u prvom krugu izbora i pozvao ih da 4. lipnja imaju jedinstvenu priliku izabrati promjenu, novi smjer i novi pogled na Kastav.


– Promjena nikad nije bila izglednija, poručio je Davor Jurčić.


Naglasio je da nudi zaokret u politici vođenja grada, a politiku promatra kao služenje građanima, a ne vladanje. Smatra da zajedno sa zamjenicima Melitom Bratović i Vjekoslavom Rubešom može raditi daleko bolje u odnosu na dosadašnju vlast, u suradnji sa svima i na korist čitave zajednice.




– Za to je potreban odmak od stranačkih interesa i prava demokracija u gradskom vijeću, bez izražene većine. Samo tako, jedini interesi do kojih će se držati bit će potrebe naših građana, poručio je. Naglasci njihova programa »Novog pogleda na Kastav« su autohtonost, u smislu očuvanja vizure, prostora i kulture; transparentnost, kroz participativno budžetiranje, veći proračun mjesnim odborima, omogućavanje građanima da direktno utječu na vlast, objavu svih dokumenata i odmicanje politike iz segmenata kulture i sporta; održivost u planiranju prostora te modernim energetski neovisnim i održivim projektima; te ekologija, što uključuje i oplemenjivanje prostora poticanom malom i ekološkom poljoprivredom. Davoru Jurčić pozvao ke sve Kastavce da cijene vlastiti glas, informiraju se i ne propuste glasati u drugom krugu. – Ne prepuštajte slučaju i onima koji će iz osobnog interesa sigurno otići na glasanje da odrede 4 godine naše zajedničke budućnosti. Bez obzira koga ćete podržati, smatram da je presudno za zdravu politiku u Kastvu da što više ljudi izrazi svoje mišljenje 4. lipnja, rekao je Jurčić.



Davor Jurčić demantirao je navode kandidata SDP-a da su protiv nove cestogradnje.


– Ne želimo zaustaviti gradnju prometnica, nego inzistiramo na sanaciji postojećih cesta prije kretanja u nove kapitalne investicije. Namjera nam je izgraditi nogostupe i slijepe ulice povezati u cestovnu mrežu, rekao je Jurčić.



Vjekoslav Rubeša osvrnuo se na dosadašnju vlast i razloge zbog kojih smatraju da je svima potrebna promjena i Novi pogled na Kastav. Uvjeren je da i rezultati prvog kruga pokazuju kako su Kastavci svjesni brojnih problema koji su se gomilali i nisu rješavani. Spominje gospodarenje prostorom i komunalni red kao najveću boljku bivše vlasti.


– Brojna naselja su zapuštena i neuređena, sve je veća devastacija prostora, a diljem Kastavštine više od 10 godina rade ilegalni kamenolomi koje dosadašnja vlast nije znala zaustaviti. Tako, osim kvalitete prostora, narušena je i kvaliteta života Kastavaca, umanjena vrijednost nekretnina i smanjen potencijal za daljnji razvoj našeg grada, objašnjava Rubeša.


Ističe da su u Kastvu veliki projekti redovito smješteni na pogrešne lokacije, preskupi, preplaćeni i nedovoljno kvalitetni, a tu iznosi primjer školske sportske dvorane, kao projekta koji je zastario, nekvalitetne gradnje »šake u oko« u podnožju starog grada, neracionalnost kupovine etaže vrtića na katu marketa te projekt novog groblja koji ima neizvjesnu sudbinu, zbog naisapanje goleme količine građevinskog iskopa.


Upozorava da su problemi s komunalnim redom i održavanjem rezultat propasti Bršjanovca i dugogodišnjeg nerada komunalnog redarstva, a skreće pozornost i na neriješen problem betonare na gradskom zemljištu u Žegotima.


– Navedene probleme Akcija mladih zna riješiti, u prvom redu što ih sami neće stvarati, zanemarivati niti kome pogodovati. Akcija mladih predložila je rješavanje problema kamenoloma angažiranjem odvjetničkog ureda, za što je vijeće dalo podršku, no po tom pitanju do danas nisu poduzeti novi napori. Nakon toliko godina opravdanja više nema. Ukupan dojam je da se u Kastvu zadnjih godina pogoduje povlaštenim pojedincima, a nedostaje sluha za obične građane, što ćemo promijeniti, rekao je Rubeša.