Program za djecu

DJEČJA KUĆA Rijeka 2020. postaje Baltazar-grad, prijestolnica nenasilja i tolerancije

Danijela Bauk

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Posebno želim istaknuti programsku cjelinu posvećenu liku i djelu legendarnog profesora Baltazara, gdje se kao najistaknutiji dio postavlja velika interaktivna izložba u Exportdrvu o profesoru Baltazaru, prva takve vrste posvećena ovom popularnom liku koji, vjerujem, zauzima posebno mjesto u našim srcima – rekla je Jelena Milić voditeljica dječjeg programa u EPK



RIJEKA – Ciglena ljuštura više nije samo ljuštura – unutar Ciglene zgrade bivšeg kompleksa Benčić raste Dječja kuća, prva dva kata prve takve ustanove u Hrvatskoj već su izgrađena.


Radovi na izgradnji započeli su u ožujku, a do sada su izvedeni radovi rušenja i demontaža nenosivih pregrada i međukatnih konstrukcija, betoniranje temeljne obodne grede, sanacija jugoistočnog ugla zgrade, zazidavanje vertikala dimnjaka i ventilacije u postojećeim zidovima, ukrućivanje postojećih fasadnih zidova, izrada betonske ploče prizemlja, prvog kata, okna lifta, okna svih prozora, izvedena je konstrukcija gledališta, a sva je stolarija je u izradi.


U tijeku je priprema izrade betonske međukatne konstrukcije trećega kata, te konstrukcije krovišta i djelomična sanacija fasade, nakon čega slijedi ugradnja instalacija i obrtnički radovi – gotovo u dahu ispričali su na gradilištu Dječje kuće, jednog od najvažnijih infrastrukturalnih projekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i pročelnik za kulturu Ivan Šarar.


Najvažnija ostavština




Potom su zajedno s novinarima prošetali prva dva kata onog što će biti zasigurno jedna od najvažnijih ostavština EPK projekta.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



– Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao dnevni boravak, prvi odnosno drugi kat imat će višenamjensku dvoranu sa 110 sjedećih mjesta te više radioničkih prostora, filmski i glazbeni studio, a na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice za djecu. Na krovu Dječje kuće, u prostoru malog krovnog amfiteatra, bit će pripovjedno kazalište.


Zahvaljujući intervenciji konzervatora, u Dječoj kući vraćeni su i postavljeni i originalni stupovi iz 1899. godine koji su nekad bili sastavni dio Ciglene zgrade, naglasio je Šarar, dok je Filipović istaknuo kako je gradilište na prostoru nekadašnjeg kompleksa Benčić jedno od najkompleksnijih jer se tamo trenutačno radi na čak tri velika objekta – uz Dječju kuću, tu su i radovi na Palači šećerane, ali i na T-objektu gdje se uskoro počinje raditi, a koji u konačnici biti novi dom Gradske knjižnice Rijeka.


Radovi na Dječjoj kući vrijedni su 42 milijuna kuna, a sufinancirani su iz EU fondova, dok cjelokupna vrijednost radova u nekadašnjem kompleksu Benčić stoje 162 milijuna kuna, od čega je 68 milijuna iz EU fondova.



Sve programe, radionice i aktivnosti Dječje kuće, provodit će zajednički četiri gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti – uz svoje vanjske partnere, udruge i neovisne organizacije, te mentore koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.


Bogat program


A Dječja kuća, prva takve vrste u Hrvatskoj, nije samo zgrada, već i programski pravac za djecu koji se u Rijeci održava 2020. godine kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture. A što sve riječke klince i klinceze, te sve one koji se tako osjećaju očekuje iduće godine?


Iznimno bogat i raznovrstan program zbog kojeg će Rijeka postati pravi Baltazar-grad, najavljeno je na predstavljanju programa Dječje kuće održanog nakon obilaska gradilišta, a kojem su uz Marka Filipovića i Ivana Šarara, nazočili i Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Jelena Milić voditeljica dječjeg programa u EPK, te ravnatelji kulturnih ustanova partnera, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te Ivo Matulić, v.d. ravnatelja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.


– Veselimo se dovršenju i otvaranju novih infrastrukturalnih projekata, jer zgrade nisu samo zgrade, već mjesto održavanja programa, okupljalište publike i mjesto susreta umjetnosti i kulture s građanima različitih interesa.


Dječja kuća, ako ne najvažniji, onda je sigurno jedan od najvažnijih projekata EPK, ona ostaje u trajnom naslijeđu i nakon 2020. godine, ona je trajno ulaganje ne samo u razvoj buduće publike, već i u buduće kreatore umjetnosti koji neće biti relevantni samo na domaćoj, već i europskoj sceni, istaknula je Emina Višnić, naglasivši da je osnovna ideja u pripremi dječjeg programa bila »S njima, a ne samo za njih« što ukazuje na način i pristup u koncipiranju događaja koji će u 2020. godini u Rijeci biti namijenjeni djeci.


Bolji svijet


Vrijednosti na kojima počiva programski pravac Dječja kuća tiču se uvjerenja da djeca koja odrastaju u kreativnom okruženju mogu biti nosioci i graditelji boljeg i ljepšeg svijeta budućnosti. U tom smislu ovaj dio programa EPK u prvi plan postavlja maštu i sanjarenja koja bude kreativnost djece.



– Neki od programa koji će se održati u 2020., grade se i rastu već tri godine, poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan, a neki predstavljaju iznenađenje ne samo za djecu, nego i za odrasle, poput prve velike izložbe posvećene svima dragom liku – profesoru Baltazaru.


Četvrto izdanje Tobogana u 2020. bit će još bogatije spektakularnim zbivanjima na otvorenom prostoru, radionicama, predstavama, koncertima, uličnim performansima, igrama, filmskim projekcijama, videoigrama, plesnjacima, umjetničkim intervencijama i drugim sadržajima namijenjenima djeci.


Posebno želim istaknuti programsku cjelinu posvećenu liku i djelu legendarnog profesora Baltazara, gdje se kao najistaknutiji dio postavlja velika interaktivna izložba u Exportdrvu o profesoru Baltazaru, prva takve vrste posvećena ovom popularnom liku koji, vjerujem, zauzima posebno mjesto u našim srcima – rekla je Jelena Milić.


Rijeka kao Europska prijestolnica kulture dovodi Baltazara u grad jer je upravo vizura Rijeke poslužila za kreiranje Baltazargrada, a uz Baltazara su vezana umjetnička uređenja uz brod Uragan, plažu Grčevo koja postaje Baltazargradsko kupalište, a popularni profesor na poseban će način obilaziti i brojne riječke kvartove kroz program Gostujući profesor.



– Zlatka Boureka koji je nacrtao Baltazargrad, inspirirala je ne samo arhitektura već i atmosfera lučkog, radničkog grada. Baltazar kreativnim rješenjima pomaže svojim sugrađanima, on propagira nenasilje, toleranciju i različitost, prijateljstvo i altruizam.


Upravo to su vrijednosti koje se preklapaju s vrijednostima Dječje kuće i EPK projekta u ovome dijelu i zato je jedan veći segment programa posvećen liku profesora Baltazara, vrijednostima koje proizlaze iz animiranog filma te njegovoj estetici – istaknula je Milić.


Mjesec umjesto tjedna


Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka predstavila je dio programa koje je Gradsko kazalište lutaka Rijeka pripremilo za 2020. godinu, a za koje je uvjerena da će kvalitetom izazvati veliki interes javnosti.


– GKL iduće godine slavi 60. obljetnicu djelovanja te da je iduće godine fokus na praizvedbama i premijerama. Od brojnih predstava izdvojila bih »Bombinieru Variete!«, svjetski poznatog slovenskog redatelja Matije Solcea koja će nas provesti kroz povijest lutkarstva u Rijeci. Tu je i predstava »Oh la la!« koja nastaje u suradnji s vrhunskim slovenskim i francuskim autorima, kazala je Lupi Alvir.


Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina kazala je kako je u fokusu filmsko stvaralaštvo, te je predstavila filmske radionice kojima se želi dodatno potaknuti mlade na stvaranje filmskog sadržaja odnosno produbiti znanje sviju onih koji se bave filmom ili koje zanima medij filma i žele o tom području znati više.



Ivo Matulić, v.d. ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, naglasio je da je MMSU uključen u program Dječje kuće u okviru kojeg u Rijeku dovodi dansku umjetnicu Karoline H. Larsen i portugalskog umjetnika Pedra Campichea koji poput profesora Baltazara sugrađanima pomaže maštom i kreativnošću. U ovom slučaju, čini to izradom murala na dječjem igralištu.


Kombinacija knjižnih igara i kvizova, predstavljanja knjiga i njihovih autora – pisaca, ilustratora i prevoditelja, te pripovijedanje, čitanje, razgovori, radionice s ciljem doživljavanja priče, čitateljske rasprave, oslikavanje, čitateljsko istraživanje, vizualni doživljaji i izložbe, sve će to biti sastavni dio programa koji za djecu organizira Gradska knjižnica Rijeka koja u dječjem programu za 2020. sudjeluje programom Mjesec dobre dječje knjige što je najveće regionalno slavlje čitanja od najmanjih nogu – istaknuo je Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.


– Dosadašnji Tjedan postaje Mjesec dobre dječje knjige čime će GKR obilježiti skori prelazak Dječjeg odjela Stribor u novu zgradu art kvarta Benčić – Dječju kuću.