Metropola kiše

Čini vam se da je danas u Rijeci palo puno kiše? Ovo je bio tek uvod u ono što nas čeka

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – Dok opet pišemo o riječkoj kiši, u Londonu ljudi hodaju s očalama za sunce. I ne samo to, na poznatoj svjetskoj turističkoj burzi u Londonu WTM upravo kandidiramo za top destinaciju Britanaca iduće sezone.


Uz sve blagodati koje im nudimo, percipiraju nas i kao suncem okupanu destinaciju. Doduše, listopad je bio sušan, ali vidjet će Englezi kad dođu europsku prijestolnicu kiše što je riječka kiša udružena s južinom, koja je našu novinarsku ekipu, a i brojne građane, ovog ponedjeljka smočila do gole kože.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Evo nas, dakle, opet u Rijeci svojstvenoj kišnoj kolotečini. Kiša kolo vodi, mi mokri plešemo po njenim pravilima, na trotoarima nas zalijevaju autobusi, a poneki vozači i namjerno; jugo slama one kišobrane “na pušku” koje smo jeftino platili s primarnim ciljem da nam stanu u torbu.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Dežurni riječki meteorolog Igor Horvat, kad smo ga oko 14 sati zvali kako bismo čuli možda neke rekorde i količinu padalina, ubio nas je u pojam.


– Što da vam sad kažem, kad najveća kiša tek slijedi, kazao nam je jutros i uputio nas da sutra ujutro zovemo njegovu kolegicu, jer to će, ocijenio je, biti debele brojke o količini kiše.



Ajme, majko! Jer, ono što je nas smočilo u prijepodnevnim satima, bilo je tek 26 litara kiše po metru četvornom u Rijeci od 7 do 13 sati. A, najgore, dakle, tek slijedi. Klana je najgore, najkišovitije prošla, no ti podaci još nisu obrađeni u riječkom Pomorskom meteorološkom uredu. O rekordima ćemo, kažu meteorolozi, tek na kraju mjeseca….


Jugo bi tijekom noći ipak trebalo popustiti, a u srijedu i četvrtak će se temperatura zraka pod utjecajem sjeverozapadnjaka lagano spustiti: bit će dosta sunčanih ili (polu)oblačnih razdoblja bez kiše, no promjenjivo.



U petak opet slijedi naoblačenje uz kišu, a u noći na subotu nebo nad Rijekom i Kvarnerom fila oblake vlagom i priprema opet značajnu količinu kiše koju će ispustiti u subotu.


Jugo će, kažu oni što vide. Britanci, srećom, to ne vide kroz očale za sunce. I možda bi se studeni konačno trebao nazivati kiš(e)ni, jer studeni nema čak ni u Studeni.