Press kolegij

Čelnici Županije zadovoljni realizacijom EU projekata: Za 10 projekata odobreno sedam milijuna eura

Tihana Tomičić

foto: Tihana Tomičić

foto: Tihana Tomičić

Dakle, kad se sve zbroji, ukupno se radi o preko 7 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava za novih 10 projekata odobrenih tijekom protekla dva mjeseca, kazao je Mamula.



RIJEKA – Tijekom srpnja i kolovoza Primorsko-goranskoj županiji odobreno je pet europskih projekata u okviru programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava preko milijun eura, te još dva projekta u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za prirodnu baštinu ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za PGŽ i Javnu ustanovu Priroda, izvijestio je na redovitom press kolegiju zamjenik župana Petar Mamula.


Dodao je da je odobren i projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, čiji je nositelj Županijska lučka uprava, a ukupna mu je vrijednost 34,3 milijuna kuna. Dakle, kad se sve zbroji, ukupno se radi o preko 7 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava za novih 10 projekata odobrenih tijekom protekla dva mjeseca, kazao je Mamula.


On je posebno istaknuo projekte Javne ustanove Priroda te Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, a radi se o Interpretacijskom centru Prirodne baštine Primorsko-goranske županije te Centru za posjetitelje o velikim zvijerima, kao i ulaganjima u značajni krajobraz Kamačnik.




Također, izvijestio je o davanju suglasnosti Županijskoj lučkoj upravi Bakar-Kraljevica-Kostrena za zaključivanje ugovora o javnoj nabavi radova na izgradnji luke Kraljevica – lučki bazen Carovo. Vrijednost radova je 7 milijuna i 270 tisuća kuna s rokom završetka od 240 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Sredstva za provedbu ovog ugovora ŽLU je osigurala iz vlastitih izvora, te sufinanciranjem od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 3 milijuna kuna, a od strane Primorsko-goranske županije u iznosu od 500 tisuća kuna.


Pročelnik za razvoj i infrastrukturu Ljudevit Krpan predstavio je nacrt prijedloga Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran – pozvao je na sudjelovanje u javnoj raspravi koja će trajati od 13. rujna do 12. listopada kako bi projekt bio uspješno zaključen. Taj je Glavni plan podloga za apliciranje za EU sredstva u sektoru prometa i stoga je vrlo bitno da se u javnu raspravu uključe svi, od Sveučilišta preko civilnog društva do lokalne samouprave, rekao je Krpan.