Reformisti

Čačić: Hrvatska mora graditi POS-ove stanove za najam

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Hrvatska mora nastaviti i proširiti model poticane stanogradnje, gradnjom POS-ovih stanova za najam, za što je moguće osigurati i poticaje iz socijalnih fondova Europske unije, poručio je u Rijeci Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, ujedno i nositelj stranačke liste na europskim izborima.


Čačić je istaknuo da bi gradnja POS-ovih stanova za najam, a ne samo za prodaju, imala pozitivan demografski učinak, olakšavajući mladima rješavanje stanovanja, kao i pozitivan utjecaj na gospodarstvo, omogućavajući veću mobilnost radne snage.


Konferenciju za novinare predsjednik Reformista održao je pred zgradom na Hostovom Bregu, izgrađenom po POS modelu, ne propustivši naglasiti kako je taj program bio njegova ideja, koju je prvi u Hrvatskoj prihvatio upravo Grad Rijeka.




– Program POS-a jedna je od rijetkih dobrih priča u Hrvatskoj. Pokrenut je dok sam bio ministar u Račanovoj vladi i funkcionira već 19 godina. Niti jedna vlada, lijeva ni desna, nije ga ukinula, što pokazuje da on ima logike. U tom modelu država nikom ništa ne daje, nego samo dio poreza stavlja na dugoročne depozite, čime se stvara i stabilan bankarski sustav. Do danas je izgradeno oko devet tisuća stanova, od čega čak 850 u Rijeci, gdje je u planu izgradnja još 270 stanova.


Uz varaždin, Rijeka je najveći korisnik POS programa, rekao je Čačić, dodajući kako drugi modeli, poput subvencioniranja kamata za stambene kredite nisu ni približno uspješni.


– To je samo dovelo do rasta cijena nekretnina i destabiliziralo tržište, za razliku od POS-a, zahvaljujuci čijim rezultatima su cijene pale, a tržište je stabilizirano. Neki ljudi, poput mog bivšeg dožupana, a danas ministra graditeljstva Predraga Štromara, naprosto ne razumiju pozitivne učinke POS-a, zaključio je Čačić.