Kampus Sveučilišta u Rijeci

Bura puštena u probni rad: Sklapanje riječkog superračunala privodi se kraju

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Jučer je obavljena provjera operativnih sustava, hard diskova, kao i dijela umreženja, dok je u ponedjeljak planirano aplikacijsko testiranje



RIJEKA Superračunalo Bura koje je u utorak stiglo u Kampus Sveučilišta u Rijeci jučer je prvi put pušteno u testni rad, izvršena je provjera operativnih sustava, hard diskova, kao i dijela umreženja, dok se u ponedjeljak planira izvršiti njegovo aplikacijsko testiranje. Riječ je o instalaciji vrijednoj 44 milijuna kuna koja je nabavljena u sklopu projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a oprema zauzima dvije prostorije površine sto četvornih metara, od čega je u jednoj smještena strojarnica za hlađenje.


Naime, glavna je prednost Bure, kaže Blaž Burgar iz slovenske tvrtke Energovat, jer ima hlađenje na frikuling do 27 Clzijevih stupnjeva vanjske temperature zraka, a od 35 Celzijevih stupnjeva naviše instalacija se hladi vodom.


– Sistem hlađenja napravljen je tako da su hladnjaci u strojarnici, a vani se nalaze izmjenjivači. Na taj način je značajno smanjena buka i 170 kilovata snage neće se čuti. Sve je izvedeno u najsuvremenijoj tehnologiji, a upotreba superračunala bit će jeftina – navodi Burgar.




Spajanje superračunala na vodu izvršeno je jučer, a u slučaju da Bura ne dobije hladnu vodu istopila bi se u nekoliko minuta. Instalacija će imati i stabilnu mrežu, što će za buduće simulacije koje će se izvoditi na superračunalu biti iznimno bitno, a samo paljenje instalacije traje dva sata. Iz tog razloga, kada Bura postane spremna za rad, radit će konstantno, ali s promjenama opterećenja. Bura će se gasiti samo u iznimnim situacijama, a iako je trenutno teško predvidjeti točnu potrošnju jer instalacija ima procesor koji na prostorima EU još nije ugrađen u sperračunalo, očekuje se da će u fazi mirovanja superračunalo trošiti šezdesetak kilovata. Naime, instalacija se bazira na serveru Bull bullx DLC B720 i među prvima je koja koristi 16-procesorsku Intelovu tehnologiju.


Bura je, dodaje rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin, infrastruktura za napredno računanje koja služi za obradu goleme količine podataka koja će se generirati u istraživanjima.


– Ta će infrastruktura biti na raspolaganju znanstvenicima šire regije, ali i gospodarstvenicima, jer takva infrastruktura se nabavlja da bi bila svima na raspolaganju. Pristup trebaju imati sva znanstvena područja, a trenutno je teško predvidjeti tko će sve trebati takav resurs – kaže rektor.


Bura će se sigurno, navodi, koristiti za dizajniranje lijekova, praćenje zagađenja mora i zraka, a trebat će je i IT tvrtke, kao i elektroprivreda. Primjena superračuna u znanosti i gospodarstvu započet će početkom iduće godine, a do tada predstoji testiranje opreme koje će idući tjedan trajati tri do četiri dana te potom nekoliko segmenata edukacije koju će proći djelatnici Centra za napredno računanje i modeliranje te jedan dio riječkih znanstvenika.


Dio edukacije odnosit će se i na tehničku službu koja će biti zadužena za održavanje infrastrukture data centra. Edukacija će trajati mjesec dana, a ukupno će se educirati tridesetak djelatnika Sveučilišta. Službeno preuzimanje superračunala bit će tek po završetku edukacije, a u međuvremenu Bura će se pripremati za korištenje. Sam taj proces trajat će mjesec dana.



Buru čuva videonadzor, kao i troje  sigurnosnih vrata kroz koja se može ući samo uz PIN ili smart karticu te alarmni sustav koji reagira na sve provjere i telefonski javlja djelatnicima Sveučilišta ukoliko se u data centru bilo što događa. Cijeli postupak instaliranja superračunala trenutno se snima te će se po završetku napraviti i film o Buri, a s obzirom da instalacija ima petogodišnje jamstvo te da oprema pri radu zbog sustava hlađenja vodom ostvaruje maksimalne energetske uštede, Bura će Sveučilištu donositi minimalne troškove.