Fešta

Bogat program proslave blagdana Svetog Luke u Rukavcu

Ana Marmilić

Ema Petaković, Nina Dukić, Marko Šepić, Linda Doričić i Deana Mohorovičić

Ema Petaković, Nina Dukić, Marko Šepić, Linda Doričić i Deana Mohorovičić



RUKAVAC  Organizatori manifestacije Lučina najavili su program ovogodišnje proslave blagdana Svetog Luke, zaštitnika Rukavca. Kako je istaknula predstavnica Društva mladih Rukavac, Ema Petaković, i ove će godine tradicionalna fešta obuhvatiti kulturne, sportske i zabavne sadržaje.


Slavlje je započelo već tijekom tjedna misama u župnoj crkvi Sv.Luke. Na sam blagdan zaštitnika, 18.listopada, održana je svečana sveta misa. U subotu se održava nogometni turnir u Sportskom centru Damar, a svi zainteresirani mogu kontaktirati organizatora Marka Šepića.


Kulturni program manifestacije otvorit će izložba „Naš kraj“ koju će predstaviti Likovna udruga Matulji, a bit će dostupna u subotu i nedjelju u muzeju u Rukavcu od 15 do 19 sati. U nedjelju Mjesni odbor Rukavac u suradnji s Društvom mladih organizira feštu na Kinkeloven tarace. Počinje u 15 sati podjelom 300 porcija fažola. U 16 sati Mješoviti pjevački zbor Štorija održat će koncert nakon čega slijedi natjecanje „va grašnjakeh“.




Grašnjak je tradicionalna rukavačka slastica od maruna. Žiri i posjetitelji degustirat će grašnjake, a najbolji će biti nagrađeni. U slučaju kiše, manifestacija se odgađa za sljedeću nedjelju, 29.listopada.


Poznata je pjesma: „Lučina već je kume, Luka prsti huka, kuha se na šparhete maruna lonac. Lučina već je kume, Luka prsti huka, grašnjaki se mese, diši Rukavac!“Organizatori Lučine MO Rukavac, Društvo mladih Rukavac, Sportski centar Damar, Općina Matulji te Župa sv.Luke pozivaju sve da se tijekom vikenda upute u Rukavac.