Bdijenja i mise

Blagdan života i blagdan nade: Svečano i dostojanstveno u Rijeci proslavljen Uskrs

Mirjana Grce

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA – U riječkim crkvama Uskrs je dostojanstveno dočekan Uskrsnim bdijenjima i slavljen svečanim misama. Svečano euharistijsko slavlje na Uskrs je, u katedrali sv. Vida, predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu s generalnim vikarom nadbiskupije mons. Emilom Svažićem i rektorom katedrale mons. Matijom Matičićem. Na toj svečanoj misi – koju je pjevanjem pratio katedralni zbor – riječki nadbiskup je u propovijedi tumačio zašto je Uskrs najveći i najradosniji kršćanski blagdan, što ga čini posebnim, je li samo vjerski blagdan ili ima i općeljudsko značenje, zašto je blagdan života i blagdan nade.


Govoreći o Uskrsu kao blagdanu života, rekao je da je najveći i najradosniji blagdan jer je to dan kad je jedan čovjek, koji je ujedno bio Bog, uspio pobijediti smrt, iako je ona bila prije njega svladala.


– Ako znamo kolika je čovjekova težnja za životom i kako je velik njegov strah od smrti, razumljivo je da je događaj Isusova uskrsnuća od mrtvih nešto jedinstveno, nešto što svojom pojavom i značenjem neizmjerno nadmašuje svaki drugi događaj u ljudskoj povijesti, rekao je mons. Devčić tumačeći da je Isus uskrsnućem ušao u život koji nikada ne prestaje.




– Drugo zbog čega je Uskrs poseban blagdan, štoviše, najveći od svih blagdana, jer svi ostali dobivaju od njega svoj konačni smisao, proizlazi iz činjenice da je to dan kada je uskrsnuo i u nebesku slavu ušao Pravednik kojega su grešnici u ime nekakve svoje pravde mučili i osudili na smrt, tumačio je dodajući da je Uskrs u tom smislu blagdan nade za sve nepravedno osuđene, mučene i ubijene, da je Isusovo je uskrsnuće Božje negiranje i odbacivanje nepravednih ljudskih zakona i presuda koje su po njima donesene, da su u uskrsnuću Isusa rehabilitirani svi koji su tijekom povijesti doživjeli istu sudbinu kao on, da je Uskrs poseban blagdan i po tome što je Isusovim uskrsnućem do maksimuma valorizirana ljubav koja u zauzimanju za druge i u poslušnosti Božjoj volji ne poznaje granice.


– Uskrisivši Isusa od mrtvih Bog je pokazao koliko cijeni ljubav koja se spremna do kraja žrtvovati za drugoga. U takvoj ljubavi Otac nebeski prepoznaje onu ljubav kojom nas On sâm ljubi, rekao je predvoditelj slavlja naglašavajući da je u tom smislu Isusovo uskrsnuće pobjeda Božje ljubavi nad silama zla i tame, i kao takvo ohrabrenje svima koji se, po uzoru na Isusa, nesebično žrtvuju za druge, posebno slabe i siromašne. Dodao je da je Isusovo uskrsnuće »podrška i onima koji opraštaju nanesene im uvrede i nepravde«, »ujedno i osuda osvetoljubljivosti, nespremnosti na opraštanje i pomirenje«.


– Dok je molio za one koji su ga raspeli i opraštao im pogrde i zlostavljanja, Isus je na neki način već uskrsnuo na novi život jer je slobodan od okova mržnje i osvete, koji nam ne dopuštaju otvoriti se životu u istinskoj slobodi. A život u istinskoj slobodi jest upravo ono što nam Bog dariva dok opraštamo i dok se za drugoga žrtvujemo kao što on nama oprašta i za nas se žrtvuje. U tom smislu Isusovo je uskrsnuće duboko povezano s našim svakodnevnim životom jer svakog smo dana pozvani ljubiti, služiti, opraštati, kao što Bog nas neprestano ljubi, služi nam i oprašta. A da je to put pobjede nad smrću i put dosezanja istinskoga života već ovdje, a u punini o uskrsnuću mrtvih u vječnosti, za to nam je najčvršće jamstvo Isusovo uskrsnuće od mrtvih, među ostalim je poručio nadbiskup Devčić i čestitao Uskrs.


Vazmeno bdijenje, na Veliku subotu, riječki nadbiskup je predvodio u crkvi Uznesenja Marijina, najstarijoj župnoj crkvi u gradu Rijeci. Na uskrsnim misnim slavljima okupljali su se brojni vjernici, mnogi na blagoslov tradicionalno donoseći blagdanska jela.