Revizija poslovanja

Bivšoj ravnateljici Dječjeg vrtića Viškovo neosnovano isplaćeno pola milijuna kuna dodatka na plaću

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Mnoga druga postupanja protivna zakonu upućuju na potrebu hitnog pokretanja odgovarajućih postupaka, pojašnjava predsjednik Upravnog vijeća Denis Mladenić



VIŠKOVO  Bivšoj ravnateljici Dječjeg vrtića Viškovo Dolores Matković, suprotno odredbama Pravilnika o radu, isplaćeno je putem neosnovanog dodatka na plaću ukupno više od pola milijuna kuna, u bruto 2 iznosu, utvrđeno je u nalazu revizije poslovanja viškovske predškolske ustanove, provedenom za razdoblje od 1. siječnja 2006. godine do 31. prosinca 2014. godine. Riječ je o bruto 2 iznosu, što znači da je bivšoj ravnateljici na osobni račun, na osnovu spornog dodatka na plaću, isplaćen znatno manji neto iznos, nakon odbijanja poreza i doprinosa. O provedbi revizije poslovanja odlučila je viškovska načelnica Sanja Udović krajem 2014. godine, a odluku je provelo Upravno vijeće DV Viškovo, angažirajući revizorsku kuću, s kojom je ugovor sklopljen u ožujku 2015. godine.


– Nalaz o sveobuhvatnoj analizi poslovanja i koncepta upravljanja Dječjim vrtićem Viškovo, u razdoblju od 2006. do 2014. godine dostavljen je Dječjem vrtiću, a Upravno vijeće raspravljalo je o nalazu na sjednici održanoj 27. kolovoza. Nalazom je utvrđeno da je počinjen niz propusta u upravljanju ustanovom, te nepravilnosti u financijskom poslovanju. Razmjeri i način utvrđenih propusta upućuju na potrebu prijave istih kod nadležnih tijela, te pokretanje postupka naknade štete od odgovornih osoba ustanove i osoba zaduženih za financijsko poslovanje, izjavio je predsjednik Upravnog vijeća DV Viškovo Denis Mladenić.


Statut vrtića


Upravno vijeće stoga je donijelo odluku o pokretanju postupaka pred nadležnim tijelima protiv odgovornih osoba, sukladno utvrđenim propustima i nepravilnostima, kao i postupke naknade štete protiv odgovornih osoba.


– Isplatom neosnovanog dodatka na plaću bivša ravnateljica priskrbila si je neosnovanu imovinsku korist za iznos od preko pola milijuna kuna, te tako oštetila proračun Ustanove, odnosno indirektno poračun osnivača, Općine Viškovo. Mnogi drugi utvrđeni propusti i postupanja protivno zakonu upućuju na potrebu hitnog pokretanja odgovarajućih postupaka, pojašnjava Denis Mladenić.Dugogodišnja ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo  Dolores Matković razriješena je dužnosti jednoglasnom odlukom Kolegija načelnice Sanje Udović u studenom 2014. godine. Upravno vijeće vrtića predložilo je njeno razrješenje iz razloga što nije ispunila zakonske obveze, vezano uz donošenje Statuta vrtića. Ravnateljica je trebala novi Statut, usvojen još u srpnju te godine, objaviti na oglasnoj ploči vrtića, a zakonski je bila obvezana i poslati ga Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji. Unatoč opetovanim zahtjevima Upravnog vijeća, ravnateljica ovu formalnost nije mjesecima obavila pa je Upravno vijeće na koncu bilo prisiljeno samo objaviti Statut, kako bi uopće moglo nastaviti s radom.

Formalni razlozi




Bio je to formalni razlog za smjenu ravnateljice, no već tad je bilo poznato da su općinske službe utvrdile neosnovano isplaćivanje dodatka na plaću, što je sad potvrđeno nalazom angažirane revizorske kuće. Sporni dodatak ravnateljica je dobivala od 2007. do 2012. godine, kad je vrtić Klana djelovao kao područni vrtić viškovske predškolske ustanove. Dogovorom s Općinom Klana, oni su ravnateljici isplaćivali trećinu plaće, dok je Općina Viškovo trebala isplatiti ostatak. Međutim, općinske službe utvrdile su da je ravnateljica sebi isplaćivala punu plaću, te pet godina uzimala dodatnu naknadu od Općine Klana, čime je, zaključak je općinskih službi, oštećen proračun Općine Viškovo. Problem je primijećen na prijelazu iz 2012. u 2013. godinu kad je cijelo poslovanje Općine prešlo u jedinstven sustav riznice. Nakon 1. siječnja 2013. ravnateljici više nije isplaćivan taj dodatak, a ona je zbog toga pokrenula tužbu protiv Općine Viškovo, dok je načelnica Udović krajem listopada 2014. godine naložila pokretanje postupka radi naknade štete zbog neosnovanog isplaćivanja dodatka na plaću. Utvrđene su i druge nepravilnosti, uključujući i to da u novom objektu viškovskog vrtića pune dvije godine u funkciji nije bila kuhinja vrijedna stotinu tisuća eura.