UHDR protiv predstave Olivera Frljića

Biondić za zabranu Frljićeve »Aleksandre Zec«

Siniša Pucić

Ubojstvo obitelji Zec je za svaku osudu, ali motiv nije bila njihova srpska nacionalnost, već neraščišćeni odnosi Mihajla Zeca i Muniba Suljića, rekao je Mile Biondić



RIJEKA » Činjenica da su ubojstvo tročlane srpske obitelji Zec počinili pripadnici hrvatske policije, želi se pretvoriti u kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, a jeftinom propagandom taj se događaj pokušava nametnuti kao ružna slika cijelog obrambenog Domovinskog rata tijekom 1991. – istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mile Biondić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke. Osvrnuo se time na aktualnu predstavu »Aleksandra Zec« u režiji Olivera Frljića, koju, prema njegovoj udruzi, kao povijesnu krivotvorinu treba zabraniti da se prikazuje u Rijeci, a s ciljem zaustavljanja kriminaliziranja Domovinskog rata. 


  Kako naglašava Biondić, ubojstvo obitelji Zec je za svaku osudu, ali navodi da motiv za takvo nešto nije njihova srpska nacionalnost, već se krije u neraščišćenim odnosima oca obitelji, Mihajla Zeca, te Muniba Suljića, osumnjičenog za taj zločin. 


  – Zločin koji ima drugačiji motiv od onog koji se prikazuje u medijima ne može se koristiti u svrhu u koju ga upotrebljava redatelj, kao i cijela grupacija udruga i pojedinaca kojima je u interesu samo jedno – pobjedu u Domovinskom ratu prikazati kao zločinačku, a hrvatskom narodu nametnuti kolektivnu krivnju, i to manipulacijom smrti 12-godišnje djevojčice na najprimitivniji način. Iskorištavanje Aleksandre Zec i njezino pretvaranje u simbol genocidnosti trebali bi zabraniti upravo oni koji se bave ljudskim pravima, rekao je Biondić, dodavši kako se u Hrvatskoj stvara razlika među žrtvima, ovisno koje su nacionalnosti. Tako za veliku većinu zločina nad Hrvatima nitko nije odgovarao, a brojke pokazuju da je u Domovinskom ratu poginulo 323 a ranjeno 1.044 djece, dok je u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji 243 djece ostalo bez jednog, a sedam bez oba roditelja. 




  – Pitamo se po tko zna koji put zašto se toga naš gradonačelnik nije sjetio i tražio od tog Frljića da napravi predstavu o pogibiji riječkog dječaka Kristinka Mrlea 6. studenog 1991. u krugu bivše vojarne JNA na Katarini, a dobro se zna tko su počinitelji koji nisu za to kažnjeni. Stoga, neka gradonačelnik Obersnel umjesto u ovu predstavu, sredstva usmjeri u uređenje mjesta stradanja te nedužne riječke djece, zaključio je Biondić.