Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Ispis članka: Biondić za zabranu Frljićeve »Aleksandre Zec« - Novi List

NoviList.hr

Biondić za zabranu Frljićeve »Aleksandre Zec«

UHDR protiv predstave Olivera Frljića

15. travanj 2014 12:42

Napisao: Siniša Pucić

Ubojstvo obitelji Zec je za svaku osudu, ali motiv nije bila njihova srpska nacionalnost, već neraščišćeni odnosi Mihajla Zeca i Muniba Suljića, rekao je Mile Biondić

Zašto se ne rade predstave o našoj poginuloj djeci – Mile Biondić / Foto: S. JEŽINA

RIJEKA » Činjenica da su ubojstvo tročlane srpske obitelji Zec počinili pripadnici hrvatske policije, želi se pretvoriti u kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, a jeftinom propagandom taj se događaj pokušava nametnuti kao ružna slika cijelog obrambenog Domovinskog rata tijekom 1991. – istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mile Biondić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke. Osvrnuo se time na aktualnu predstavu »Aleksandra Zec« u režiji Olivera Frljića, koju, prema njegovoj udruzi, kao povijesnu krivotvorinu treba zabraniti da se prikazuje u Rijeci, a s ciljem zaustavljanja kriminaliziranja Domovinskog rata. 

  Kako naglašava Biondić, ubojstvo obitelji Zec je za svaku osudu, ali navodi da motiv za takvo nešto nije njihova srpska nacionalnost, već se krije u neraščišćenim odnosima oca obitelji, Mihajla Zeca, te Muniba Suljića, osumnjičenog za taj zločin. 

  – Zločin koji ima drugačiji motiv od onog koji se prikazuje u medijima ne može se koristiti u svrhu u koju ga upotrebljava redatelj, kao i cijela grupacija udruga i pojedinaca kojima je u interesu samo jedno – pobjedu u Domovinskom ratu prikazati kao zločinačku, a hrvatskom narodu nametnuti kolektivnu krivnju, i to manipulacijom smrti 12-godišnje djevojčice na najprimitivniji način. Iskorištavanje Aleksandre Zec i njezino pretvaranje u simbol genocidnosti trebali bi zabraniti upravo oni koji se bave ljudskim pravima, rekao je Biondić, dodavši kako se u Hrvatskoj stvara razlika među žrtvima, ovisno koje su nacionalnosti. Tako za veliku većinu zločina nad Hrvatima nitko nije odgovarao, a brojke pokazuju da je u Domovinskom ratu poginulo 323 a ranjeno 1.044 djece, dok je u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji 243 djece ostalo bez jednog, a sedam bez oba roditelja. 

  – Pitamo se po tko zna koji put zašto se toga naš gradonačelnik nije sjetio i tražio od tog Frljića da napravi predstavu o pogibiji riječkog dječaka Kristinka Mrlea 6. studenog 1991. u krugu bivše vojarne JNA na Katarini, a dobro se zna tko su počinitelji koji nisu za to kažnjeni. Stoga, neka gradonačelnik Obersnel umjesto u ovu predstavu, sredstva usmjeri u uređenje mjesta stradanja te nedužne riječke djece, zaključio je Biondić.