Novi život

Bakarski hotel Jadran: Novi vlasnik planira temeljitu rekonstrukciju i više zvjezdica

Sanja Gašpert

Hotel Jadran – zatvoren krajem studenog 2015. godine / snimio S. DRECHSLER

Hotel Jadran – zatvoren krajem studenog 2015. godine / snimio S. DRECHSLER

Tvrtka Mikuš-Pag ponudila je na trećoj elektroničkoj javnoj dražbi najveću cijenu (2,135 milijuna kuna) za Hotel Jadran-Bakar



Pogrešno vođenje politike posljednje uprave Koksara kao tadašnjeg vlasnika hotela, kao i kreditno zaduženje pro čemu je hotel bio jamstvo, dovelo je do gašenja hotela koji je i u vrijeme rata uspio poslovati. Nadam se da će okončanje ovog postupka i novi vlasnik pokrenuti obnovu hotela i njegovo stavljanje u funkciju, ali je žalosno što zbog ovakvog poteza i obezvređivanja državne imovine nitko neće odgovarati – tim je riječima bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić komentirao vijest da je tvrtka Mikuš-Pag iz Zagreba za 2,1 milijuna kuna, odnosno 25 posto procijenjene vrijednosti, kupila jedini bakarski hotel u vlasništvu tvrtke – Hotel Jadran-Bakar u stečaju.


Klarić je dodao kako se nada da će novi vlasnik čim prije staviti hotel ponovno u funkciju te istaknuo kako je i prema prostornom, kao i urbanističkom planu uređenja za taj prostor i objekt određena upravo turistička namjena, odnosno djelatnost poslovanja hotela.


Prema rješenju Trgovačkog suda, tvrtka Mikuš-Pag iz Zagreba, registrirana za projektiranje arhitekture, građenje, nadzor, dizajn, građevinsko vještačenje (osim sudskog), trgovinu i poslovanje nekretninama kupila je Hotel Jadran-Bakar ponudivši na trećoj elektroničkoj javnoj dražbi najveću cijenu (2,135 milijuna kuna), a nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi u roku od 30 dana mora uplatiti punu kupovnu cijenu. Financijska agencija (Fina) je prvu elektroničku javnu dražbu za hotel u Bakru, ukupne površine 861 četvorni metar, objavila u svibnju prošle godine, dok je druga dražba započela u kolovozu iste godine, ali su te dvije dražbe završile bez rezultata.




Vlasnik i direktor tvrtke Mikuš-Pag Goran Mikuš u telefonskom razgovoru kazao je kako još nije dobio pismeno očitovanje da je pobijedio, ali je potvrdio sudjelovanje u dražbi.



Treća javna dražba održava se i za drugu nekretninu tvrtke Hotel Jadran-Bakar u stečaju, samostojeću kuću u Bakru, odnosno takozvanu Senjsku kuću, po početnoj cijeni od 500.000 kuna, odnosno za 25 posto od procjenjene vrijednosti. Ta je dražba počela u prosincu prošle godine, a završit će 7. ožujka ove. Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi površine 465 četvornih metara. Objekt se nalazi u centru Bakra, na rivi, petnaestak metara od morske crte, na adresi Senjska 164, a sastoji se od prizemlja s poslovnim prostorom, dviju stambenih etaža i visokog potkrovlja, neto korisne površine 465 kvadrata. Prostor je pogodan za dom za starije osobe, hostel i slično, međutim, može se urediti i za neku drugu namjenu. U prizemlju objekta je do prije nekoliko godine bio restoran. Objekt prije stavljanja u upotrebu treba adaptirati te prilagoditi budućoj namjeni i potrebama. Procijenjena cijena ovog objekta bila je dva milijuna kuna.



Visoke obljetnice


– Ne znam točno kakav je postupak, ali mislim da trebam dobiti neko rješenje, potvrdu. Prvi put sam se natjecao, a rješenje očekujem ovih dana. Tada ću službeno i moći potvrditi da sam pobijedio u dražbi. Inače, kupljeni hotel namjeravam renovirati, na način da dobije višu razinu, s više zvjezdica od dosadašnje dvije. Čim dobijem rješenje, krenut ćemo u obilazak hotela i izviđanje stanja, a onda počinje izrada projekata i rekonstrukcija objekta – kazao je Mikuš, a odgovarajući na pitanje koliko će radnika zaposliti u hotelu, kazao je kako točan broj još uvijek ne zna, ali će prednost vjerojatno imati ljudi iz susjedstva.


Inače, tvrtka Mikuš-Pag do sada se nije susrela s ovakvom vrstom djelatnosti, odnosno vođenjem hotela, iako ima dio ugostiteljskih sadržaja na području Zagreba, a ovo je ujedno prvi put da širi svoje poslovanje izvan Zagreba.


Hotel Jadran je zatvoren krajem studenog 2015. godine jer je zaključeno da nema uvjeta za nastavak rada. Do zatvaranja, taj je mali hotel u kategoriji dvije zvjezdice nudio smještaj sa 60 kreveta, a isto toliko je imao i mjesta u restoranu. Radio je s gubicima više od šest godina, a prosječno je na godinu ostvarivao 6700 noćenja, uz iskorištenost kapaciteta od 33 posto.


Ugošćavao je uglavnom poslovne ljude, radnike i prolazne goste ili grupe ne proputovanju. Stečaj Hotela Jadran-Bakar otvoren je u rujnu 2015. godine. Riječ je o tvrtki koju je 1997. godine osnovala tvrtka Koksar koja je, pak, 1995. godine ustanovljena radi razgradnje i sanacije prostora bivše bakarske koksare. Inače, Hotel Jadran-Bakar jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, s radom je počeo davne 1903. godine, a 2013. godine obilježio je dvije visoke obljetnice – 130 godina postojanja zgrade te 110 godina obavljanja hotelske djelatnosti u istom objektu. Naime, prizemlje zgrade današnjeg hotela izgrađeno je daleke 1883. godine, kada ga je, sve do 1903. godine, koristila tadašnja Nautička škola Bakar. Te daleke, 1903. godine, Škola je preseljena, a zgrada prenamijenjena za funkciju hotela koji je službeno počeo s radom 1905. godine, kada je sagrađena gornja etaža. Smješten je u samom centru Bakra, na rivi, udaljen svega dva metra od mora.


Dva isplatna reda


Prema riječima stečajne upraviteljice Ombrette Belić Ilijašić, tijekom razdoblja prodaje interes za jedini bakarski hotel pokazivalo je dvadesetak zainteresiranih.


– Na zgradi hotela u Bakru upisano je razlučno pravo u korist Primorske banke, na temelju sporazuma o osiguranju novčane tražbine osnivanjem založnog prava od dva milijuna kuna iz 2013. godine, a korisnik kredita je bila tvrtka Koksar. Primorska banka ima razlučno pravo i na kuću u Bakru. Stoga je prema Koksaru, koji je u likvidaciji, podnesen zahtjev za osiguranje plaćanja, ako se iz prodaje nekretnina bude namirila Primorska banka kao razlučni vjerovnik. Stečaj opterećuje i više sudskih sporova koje su radi naplate tražbina pokrenuli bivši direktori tvrtke, bivši radnici, sama tvrtka i drugi.


Ovaj stečaj ima dva isplatna reda – zaposlenici s bruto iznosima njihovih doprinosa, kao i ostali vjerovnici, među kojima su komunalna društva, Grad Bakar, dobavljači, banke. Ukupna su potraživanja oko pet milijuna kuna, od kojih su 2,2 milijuna kuna potraživanja radnika, njih oko 25, među kojima ih je dvanaest bilo zatečeno u radnom odnosu u trenutku stečaja, a ostali su bivši radnici koji su prije otišli iz hotela. Također, oko tri milijuna kuna su potraživanja koja su osporena, odnosno za taj se iznos vode sudski sporovi – kazala je Belić Ilijašić, dodajući kako je veći dio obveza prema Primorskoj banci, koja je razlučni vjerovnik koji se prvi naplaćuje, već namiren.