Dobri rezultati

Bakar ima čak 20 posto više turističkih noćenja nego lani

Sanja Gašpert

Trenutno imamo više od stotinu iznajmljivača s ukupno više od 500 ležajeva, što je divan pomak s obzirom da prije šest godina uopće nismo imali registriranih iznajmljivača na našem području i imali smo nula ležajeva u privatnom sektoru, kaže direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić



BAKAR – Zahvaljujući svojoj odličnoj geografskoj poziciji, bogatoj povijesti te raznolikosti okruženja, Bakar je konačno na dobrom putu da ostvari svoj puni turistički potencijal i izgradi prepoznatljivost u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi ostvarila taj cilj, Turistička zajednica Grada Bakra i agencija Via Mea iz Crikvenice zajedničkim su snagama uspjeli uvrstiti Bakar na turističku kartu Europe. U ovoj godini u Bakar su stigle prve organizirane grupe gostiju, a brojne su najavile dolazak u predstojećem razdoblju.


U šesnaest termina Bakar je posjetilo gotovo dvije tisuće posjetitelja iz Njemačke i Austrije, riječ je o turistima koji su smješteni na Kvarneru, a Bakar su izabrali za novu izletničku destinaciju.


– Svi znamo da je kod turista prvi dojam najvažniji, stoga su goste odmah pri izlasku iz autobusa dočekali domaćini i udruge s područja Grada Bakra. Gradska straža Bakar, Bakarska gospoda i kapetani te Težakinje i težaki z Praputnjaka u svojim odorama predstavljaju oživljeni komadić bogate povijesti grada, pa su kao takvi idealni za fotografiranje. Turisti su uživali u degustaciji Stare bakarske vodice, a oduševili su se i nezaobilaznim bakarskim baškotom. Prekrasan dan upotpunili su glasovi muške klape Reful Kukuljanovo. Nakon degustacije, grupe su išle u razgled grada, iznenadivši se bogatom kulturnom baštinom tako maloga grada, kaže direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić. Dodaje kako je organizatorima ovo potvrda da Bakar ima odličan potencijal za ovakve aranžmane u pred i post sezoni.


Privatni smještaj




Sve navedeno potvrda je kako Bakar polako postaje sve poželjnija turistička destinacija, a čemu u prilog idu i ovogodišnji podaci bakarske Turističke zajednice, koja bilježi osjetan porast broja dolazaka i noćenja. Sve veći broj kreveta u privatnom smještaju na bakarskom području svakako ide u prilog i boljoj statistici.


– Trenutno imamo više od stotinu iznajmljivača s ukupno više od 500 ležajeva, što je divan pomak s obzirom da prije šest godina uopće nismo imali registriranih iznajmljivača na našem području i imali smo nula ležajeva u privatnom sektoru, kaže Jelušić Marić.


U prvih devet mjeseci ove godine na bakarskom je području ostvareno 3806 dolazaka i 26 514 noćenja. Osjetno je to povećanje broja dolazaka od 19,72 posto i noćenja od 17,82 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Dobri rezultati i rast u odnosu na lani zabilježeni su i u špici turističke sezone. U srpnju je tako na bakarsko područje stiglo 1105 gostiju, koji su ostvarili 7925 noćenja, dok su u kolovozu zabilježena 1362 dolaska i 9184 noćenja. Najveći broj dolazaka ostvarili su strani turisti, koji su boravili kod sve brojnijih privatnih iznajmljivača. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, BIH, Italije, Austrije i Poljske.Prosječna dužina boravka na bakarskom području je 7,24 dana, a najveći broj prosječne godišnje popunjenosti je u naselju Škrljevo s čak 91 danom popunjenosti.

Porast noćenja


– Vrlo smo zadovoljni ovogodišnjom sezonom i porastom noćenja od gotovo 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te nam je posebno drago da nam broj noćenja kontinuirano raste iz godine u godinu. Veseli nas i činjenica da nam privatni smještaj jako lijepo napreduje i da sve više ljudi polako prepoznaje turistički potencijal našeg područja te se sve veći broj njih odlučuje baviti iznajmljivanjem. Posebice nas raduje to što dosadašnji iznajmljivači kontinuirano podižu kvalitetu smještaja i ulažu u poboljšanje usluge koju pružaju. Sukladno tome planiramo u dogledno vrijeme organizirati i radionicu za iznajmljivače kako bi im pomogli oko brojnih pitanja vezanih uz poslovanje te možda na taj način potaknuti i još neke da se odluče baviti iznajmljivanjem. Također, voljela bih napomenuti da smo ove godine krenuli i s izletničkim grupama u pred i post sezoni, što će vrlo dobro utjecati na promidžbu našega grada te na financijski rezultat sezone, zaključuje Jelušić Marić.


Tuna fest privukao više od 1100 gostiju


U želji da se posjetiteljima pruži i nešto više od samog razgleda i degustacije, u suradnji sa spomenutom agencijom u Bakru se kroz mjesec travanj, svibanj, rujan i listopad odvijao pravi »povratak u prošlost«. Uz dosadašnju ponudu, osmišljena je manifestacija Tuna fest, u kojoj se stavio naglasak na povijesni Bakar kao središte tunolova na Jadranu, a kroz devet termina Bakar je posjetilo više od 1100 gostiju iz Njemačke i Austrije. Turističko otkrivanje Bakra pokazalo se pogođenim pa će se, prema najavama organizatora, program nastaviti i sljedeće godine.