Suspendiran nastavnik

BURNO U BAKARSKOJ ŠKOLI Hitni roditeljski sastanak sazvan pod – policijskim nadzorom

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Nastavnik je prije više od dvije godine imao manji sukob s jednim učenikom što nitko nije shvatio ozbiljno, ali je ipak protiv njega pokrenut sudski postupak. O tome roditelji ostale djece nisu bili informirani, a sada, revoltirani i dolaskom policije, na sastanak nisu htjeli dok ne dođu novinari



Zbog suspenzije nastavnika koji je njihovoj djeci bio razrednik i predavač, roditelji učenika dva viša razreda Osnovne škole Bakar zatražili su jučer hitan roditeljski sastanak s ravnateljicom Mirjanom Dragičević, kako bi doznali prave razloge suspenzije, ali i daljnje korake u smislu zamjene i rada s njihovom djecom. Međutim, revoltirani zbog činjenice da je ravnateljica pozvala policiju, roditelji su odlučili prekinuti sastanak i nastaviti ga nakon dolaska novinara. Kako smo doznali u razgovoru s roditeljima koje smo zatekli u školskom dvorištu, suspendirani nastavnik je u petak obavijestio njihovu djecu kako do daljnjega neće moći raditi s njima, a to je, prema pričanjima roditeljima, izrekao »sa suzama u očima«.


– Doznali smo da je nastavnik suspendiran jer je protiv njega pokrenut sudski proces. Naime, prije više od dvije godine isti je nastavnik, navodno, imao manji sukob s jednim učenikom, koji nitko nije shvatio ozbiljno. Riječ je o nastavniku koji je omiljen u školi, posebice među učenicima, koji se s njima često šali, ali je ozbiljan kada to treba biti, koji im je i prijatelj i roditelj, kojega djeca cijene i poštuju. Nažalost, jednu šalu roditelji tog učenika shvatili su kao prijetnju svom djetetu te odlučili slučaj, kojega po nama nije bilo, prijaviti policiji. Potom je krenula istraga, izjave u policiji su dali ravnateljica, pedagogica, taj nastavnik, kao i dvoje učenika.



Ravnateljica: Morala sam postupiti po zakonu


Ravnateljica OŠ Bakar Mirjana Dragičević također je bila vidno uzrujana događanjima koja su se dogodila prethodnih dana te nam je samo kratko kazala kako je morala postupiti po zakonu i svojim ovlastima, ne želeći komentirati slučaj.





Mislili smo da je to to. Međutim, nakon više od dvije godine doznajemo kako je protiv nastavnika pokrenut sudski proces te je, silom zakona, on morao biti suspendiran – kazali su revoltirani roditelji, koji su na sinoćnjem roditeljskom sastanku željeli doznati što se sve dogodilo, ali i dati moralnu podršku nastavniku. Naime, potpisali su peticiju podrške nastavniku koju su poslali na adrese nadležnog ministarstva, Općinskog suda u Rijeci, OŠ Bakar, kao i pučke pravobraniteljice za djecu.


– Dodatno nas je razljutilo to što je ravnateljica pozvala policiju, pa, vidite, čak su četiri policijska službenika tu – dva u uniformi, dva u civilu. Rečeno nam je da su oni tu da ne dođe do nekog naguravanja. Zar je to bilo potrebno? Pa nismo se došli tući. Mi nismo kriminalci, mi smo roditelji koji želimo znati što se dogodilo te tko će nadalje biti razrednik našoj djeci. Ljuti nas i činjenica da nas škola do danas nije obavijestila o ovom slučaju, ljuti nas što su naša djeca u petak doživjela šok opraštajući se od svog razrednika, ljuti nas što učenici tog razreda u kojem se, navodno, dogodio incident nisu pozvana da daju izjavu, a pozvane su osobe koje nisu nazočile događaju. Želimo odgovore i tražit ćemo ih, a razmišljamo i o tužbama – rekli su uznemireni roditelji.