Riješen dugogodišnji problem

BRZA I EFIKASNA REAKCIJA BUTKOVIĆA I MARIĆA Osigurana dva stana za smještaj roditelja malih pacijenata u Rijeci

Barbara Čalušić

Stanovi nađeni u roku tri dana – Oleg Butković, Davor Štimac, Goran Marić i Nikola Ivaniš / Snimio Roni BRMALJ

Stanovi nađeni u roku tri dana – Oleg Butković, Davor Štimac, Goran Marić i Nikola Ivaniš / Snimio Roni BRMALJ

Stanovi površine 42 i 28 četvornih metara na Mlaki i Krnjevu, namijenjeni su prije svega roditeljima i obiteljima djece koja se liječe na Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku



RIJEKA Ministar državne imovine Goran Marić danas je uručio ključeve dvaju stanova namijenjenih boravaku roditelja bolesne djece koja se liječe u riječkoj bolnici ravnatelju KBC-a Rijeka Davoru Štimcu.


Stanovi površine 42 i 28 četvornih metara na Mlaki i Krnjevu, namijenjeni su u prvom redu roditeljima i obiteljima djece koja se liječe na Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku. Kroz predstojećih mjesec dana stanovi će biti uređeni i opremljeni kako bi bili spremni za prihvat obitelji oboljele djece.


Brzo rješenje


– Kao što vam je poznato, naša Pedijatrija nedavno je bila u središtu pažnje zbog liječenja djece s malignim bolestima. Iako ovih dana očekujemo početak radova na novoj bolnici za majku i dijete, a djeca oboljela od malignih bolesti i sada se liječe u uvjetima koji su prilagođeni njihovom liječenju, roditelji i obitelji oboljele djece koji u gotovo polovici slučajeva nisu s riječkog područja, moraju putovati da bi bila uz svoju djecu, što ne utječe najbolje na liječenje djece – kazao je Štimac podsjećajući da se u dječjoj bolnici na Kantridi godišnje hospitalizira oko 5.000 djece.



I dok je ravnatelj Štimac odgovarajući na novinarska pitanja potvrdio da je na službenim sastancima s gradonačelnikom isticao potrebu za stanovima za smještaj roditelja djece koja se liječe u riječkoj bolnici, zamjenik gradonačelnika novinarima je poručio kako u Grad Rijeku nikad nije stigao službeni upit iz bolnice, niti je pročelnica Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Jelena Roganović uputila službeni dopis Gradu.– Profesorica Roganović je o tome usmeno razgovarala, ali pismeni dopis nikad nije stigao u Grad Rijeku – odgvorio je Ivaniš.


Štimac je istaknuo kako je razgovoru s ministrom mora, prometa i veza Olegom Butkovićem ukazao na ovaj dugogodišnji problem roditelja djece s malignim oboljenjima koja se liječe u Rijeci. Ravnatelj riječke bolnice iskazao je zadovoljstvo što je problem smještaja roditelja riješen u roku od desetak dana nakon razgovora s ministrom Butkovićem.


– Drago mi je da sam kao ministar mogao pomoći u tome jer je to bilo potrebno KBC-u Rijeka i u roku od tri dana smo pronašli stanove, rekao je Butković, dodajući kako je o smještaju roditelja razgovarao i s riječkim gradonačelnikom, a posebno je zahvalio svom kolegi, ministru državne imovine Goranu Mariću koji je, kako je istaknuo, brzo reagirao.


Ne smije biti čekanja


– Kada me kontaktirao ministar Butković i pitao za moguća rješenja smještaja roditelja oboljele djece, kazao sam da bolnica pošalje zahtjev. Zahtjev je stigao u ponedjeljak i sad smo tu – pohvalio se Marić poručujući da kad se radi o bolesnoj djeci, ne smije biti čekanja.


Oleg Butković, Davor Štimac, Goran Marić i Nikola Ivaniš, snimio Roni BRMALJ


Oleg Butković, Davor Štimac, Goran Marić i Nikola Ivaniš, snimio Roni BRMALJ



– Institucionalna Hrvatska i na ovaj način pokazala je da prati potrebe života, a posebno potrebe ovako bolesne djece – poručio je Marić. Zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš ovom je prilikom rekao kako Grad Rijeka podržava kurs u kojem se razvija riječka bolnica.

– KBC Rijeka je oduvijek bio perjanica našega zdravstva i to je i danas, a efikasnost ove Vlade u cijelom procesu izgradnje nove riječke bolnice je značajna i to se mora priznati. Također, treba istaknuti da je Grad Rijeka u zadnjih deset godina za riječke liječnike ustupio deset stanova, a spremni smo surađivati i dalje – zaključio je Ivaniš.