Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
9. prosinca 2019.
Ispis članka: Atraktivno zemljište još traži kupca: Kompleks TIBO-a u Matuljima sada na bubnju u pola cijene - Novi List

NoviList.hr

Atraktivno zemljište još traži kupca: Kompleks TIBO-a u Matuljima sada na bubnju u pola cijene

Bivša tvornica

7. listopad 2018 07:53

Napisao: Orjana Antešić

Postupak nadmetanja počinje 5. prosinca, a ima li onih koji će »zagristi« po ovoj cijeni, znat će se iza ponoći, 18. prosinca, kada završava licitacija

Foto M. Aničić

MATULJI Blizu 43.000 četvornih metara nekadašnjeg kompleksa Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) u Matuljima još čeka kupca, sada po cijeni od 19,8 milijuna kuna odnosno za oko 460 kuna po kvadratu. Ovaj kompleks zemljišta, zgrada i hala u stečajnom postupku TIBO-a procijenjen je na 39,7 milijuna kuna, no u prvom krugu elektroničke dražbe nije bilo zainteresiranih, pa je koncem rujna Fina automatski raspisala drugi pokušaj prodaje, ovaj put za polovinu te vrijednosti. Sam postupak nadmetanja počinje 5. prosinca, a ima li onih koji će »zagristi« po ovoj cijeni, znat će se nakon ponoći, 18. prosinca, kada završava postupak licitacije. U slučaju da i ovoga puta izostane konkretan interes, slijedi treći krug, za četvrtinu utvrđene vrijednosti što znači da se starta po početnoj cijeni od 9,9 milijuna kuna, dok u četvrtom, završnom krugu sve kreće za jednu kunu.

Interes i kalkulacije

Teško je bilo što prognozirati, stvar je interesa i kalkulacija onih koji su moguće »bacili oko« na ovaj veliki kompleks zemljišta, koji je u građevinskoj zoni i koji je, kako doznajemo u Općini Matulji, moguće prenamijeniti u druge, ulagačima daleko atraktivnije sadržaje. Zapravo, prema važećim prostornim dokumentima taj je prostor – gdje je do sredine 2016. godine, kada je otvoren stečaj u TIBO-u, stolovala proizvodnja – već i »rezerviran« za takozvani novi poslovni centar Matulja, u sklopu čega je planiran veliki trgovačko-uslužni centar, poslovni i prostori za društvene namjene, ugostiteljski sadržaji, a moguće i stambeni prostori.

Kada je ova bivša tvornica brodske opreme, koja je nekad bila dio »3. maja«, otišla u stečaj, ukupna dugovanja premašivala su 51 milijun kuna dok su radnička potraživanja iznosila nešto više od 15 milijuna kuna. U slučaju prodaje, prvi koji će se namiriti je brodogradilište »3. maj« koje je za novac, u onim zadnjim mjesecima agonije posuđen TIBO-u da bi se isplatile praktički zadnje plaće radnicima, stavio založno pravo na zemljište. Riječ je o potraživanjima od blizu pet milijuna kuna, a nakon toga slijede radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda.

Još nešto strojeva

U stečajnom postupku TIBO-a dosad su prodane pokretnine bivše tvornice što znači da su hale, u kojima se desetljećima radilo i proizvodilo, »očišćene« i od strojeva i od opreme. Prema zadnjem objavljenom izvješću stečajne upraviteljice Višnje Rosenberg Volarić, preostalo je samo još nešto opreme i strojeva, koji nisu bili knjigovodstveno evidentirani i koji su procijenjeni na iznos od 50.000 kuna. Nekad vrijedne strojeve TIBO-a kupila je tako slovenska tvrtka Mušič iz Celja.