Šef Gradskog vijeća

Andrej Poropat okrunio svoje višegodišnje bavljenje politikom: Političar koji djeluje kada se ugase svjetla reflektora

Damir Cupać

Kako će raditi, pokazat će vrijeme – Andrej Poropat  / Snimio Roni BRMALJ

Kako će raditi, pokazat će vrijeme – Andrej Poropat / Snimio Roni BRMALJ

U riječkom i HNS-u PGŽ-a on je čovjek bez kojeg se ne može ništa napraviti, a nakon mandata  u Županijskoj skupštini, ovo mu je  najveća politička dužnost koju je obnašao



RIJEKA  Novi predsjednik riječkoga Gradskoga vijeća Andrej Poropat čovjek je srednjih godina, rođen je 1980. godine, ali je u politici jako dugo. Oženjen je, otac dvoje djece, bavi se automobilizmom, učitelj je skijanja, a zaposlen je u realnom sektoru, kao ekonomist u jednoj privatnoj riječkoj tvrtki koja se bavi prodajom automobila.


Sin je Đanija Poropata, također HNS-ovca i nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika koji je odstupio s tog položaja zbog sudskog postupka koji se vodio protiv njega za zlouporabu položaja.


Sjednica Gradskoga vijeća je pokazala da zna kapitalizirati dugogodišnje političko iskustvo. Riječ je o onom tipu političara koji neće dobiti upalu mišića na nogama zbog učestalog izlaženja za govornicu.




Riječ je o tipu političara koji stvari rješava kada su svjetla reflektora ugašena, točnije kada su ugašene kamere. Netko od gradskih vijećnika iznio je izvrstan argument zašto ne može podržati Poropatov izbor, čak i da nije bilo političkog silovanja njegovoga prethodnika Tihomira Čordaševa.


Naime, Andrej Poropat, to nitko nije siguran, možda je jednom ili dvaput izašao za govornicu Gradskoga vijeća. Dio vijećnika vjerojatno ne zna ni kako mu glas zvuči. No, on očito ima talent koji je urođen HNS-ovcima – on političkom trgovinom čini ono što se čini neizvedivim.


Jer, da je netko prije sjednice Gradskoga vijeća rekao da će njegov izbor podržati Danko Švorinić, Predrag Miletić (Lista za Rijeku) i Zvonimir Peranić (Most) izazvao bi podsmijeh, možda čak i lagano sažaljenje zbog neupućenosti. A to se dogodilo. Poropat je laganom većinom zasjeo na mjesto predsjednika Gradskoga vijeća.


Izjave koje je dao tijekom izborne kampanje 2015. godine govore o njegovom načinu razmišljanja. On je tada pojasnio da mu je užasno teško zamisliti da se ne bavi politikom jer je politika od mladosti dio njega i njegovih promišljanja.


Poropat je u riječkom i primorsko-goranskom HNS-u čovjek bez kojega se ne može ništa napraviti u smislu političkih inicijativa, a nakon što je odradio mandate kao vijećnik u Županijskoj skupštini, ovo mu je za sada najveća politička dužnost koju je obnašao. Do nje je došao kako je došao, a kako će je obavljati, pokazat će vrijeme.