Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Akcija mladih predlaže Obersnelu da novac za obnovu Galeba nabavi od - Nesvrstanih - Novi List

NoviList.hr

Akcija mladih predlaže Obersnelu da novac za obnovu Galeba nabavi od - Nesvrstanih

Sporna obnova

16. srpanj 2019 16:31

Napisao: Damir Cupać

Na pitanje što očekuje u nastavku sjednice 24. srpnja 2019. godine, Čordašev je naveo da će Lista za Rijeku držati kvorum, a ako bude odnos snaga 18:18, da će onda Lista za Rijeku glasovati za kredit

Tomislav Čordašev i Andrej Briščik / Foto: V. KARUZA

RIJEKA - Gradski vijećnik Akcije mladih Tihomir Čordašev naglasio je da je na zadnjoj maratonskoj sjednici Gradskoga vijeća Lista za Rijeku glasovala za dizanje kredita za obnovu motornog broda Galeb.

- To se pokazalo jasno. Oni su se pridružili SDP-ovoj koaliciji u odgađanju sjednice jer da se pristupilo glasovanju kredit ne bi prošao. Kupili su SDP-u deset dana kako bi izvršili pritisak na Marinka Koljanina. Dakle, Lista za Rijeku podržava zaduženje za Galeb, uvjeren je Čordašev.

On je dodao da dizanje kredita nije jedino rješenje za obnovu Galeba.

- Grad Rijeka svake godine završi s minusom do 30 milijuna kuna. Zašto se to ne bi napravilo i ove godine kako bi se osigurao novac za obnovu Galeba. Problem je u tome što je Grad Rijeka bankrotirao pa im je jedino rješenje novi kredit. Nudimo četiri druga rješenja za Galeb - prvo, neka gradonačelnik proda potraživanja za Preluk faktoring tvrtki, drugo, neka traži donacije od građana, treće, neka Grad Rijeka unaprijed proda ulaznice za muzej na Galebu ako je to takav potencijal i, četvrto, u Nesvrstanima i danas ima 120 zemalja pa neka svaka donira oko 350.000 kuna. Mi se kao stranka protivimo daljnjem zaduženju Grada Rijeke, pojasnio je Čordašev.

Na pitanje što očekuje u nastavku sjednice 24. srpnja 2019. godine, Čordašev je naveo da će Lista za Rijeku držati kvorum, a ako bude odnos snaga 18:18, da će onda Lista za Rijeku glasovati za kredit.

- Koristit ćemo sve parlamentarne metode da spriječimo zaduženje. Ako se neki oporbeni vijećnici ne pojave, mi ćemo bojkotirati sjednicu, a onaj tko bude držao kvorum, glasovat će za Galeb, bez obzira kako digne ruku, ocijenio je Čordašev.

On je dodao da je bolje odustati od obnove Galeba i platiti penale jer da će biti tako manja šteta za gradski proračun.

- Penali će koštati oko 13 milijuna kuna, a godišnje održavanje Galeba oko pet milijuna kuna, što znači da je manja šteta odustati od Galeba. Ako baš žele obnoviti Galeb i dovršiti Palaču Šećerane, za to im je potrebno četiri posto proračuna pa neka taj novac osiguraju po proračunskim stavkama. Kada bi se glasovalo samo o zaduženju za obnovu Palače šećerane, mi bi to podržali, zaključio je Čordašev.