Jasni stav

Akcija mladih i Živi zid objasnili zašto više neće sudjelovati u radu Županijske skupštine

P. N.

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Guranje problema pod tepih nas je i dovelo u trenutačno tešku situaciju na Marišćini, gdje rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom direktno negativno utječe na zdravlja građana na širem području Općine Viškovo, kaže Bojan Kurelić



RIJEKA Akcija mladih pojasnila je zašto je danas napustila sjednicu Županijske skupštine. Akcija mladih i Živi zid najavili su da neće više sudjelovati u radu ove Županijske skupštine sve dok se obećani zaključci vezani za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina i poslovanje tvrke u većinskom vlasništvu Primorsko-goranske županije Ekoplus d.o.o. ne nađu na stolu pred županijskim vijećnicima. 


Ne sviđa im se ni način rada Skupštine “u kojoj se ovako i onako već više od godinu dana kupovinama ispod stola sve dogovara daleko od očiju javnosti i naše govornice”.


– Evo danas, 3 i pol mjeseca nakon županovog obećanja predloženih zaključaka nema, a situacija na Marišćini svakim danom sve je gora. Građani Viškova svakodnevno trpe teror smrada iz Centra za gospodarenje otpadom a u međuvremenu i inspekcijski nadzori utvrdili su mnogobrojne nepravilnosti u radu centra. Iz tjedna u tjedan građani izlaze na ulice i svojim javnim protesnim akcijama upozoravaju da je stanje po njih neizdrživo a Župan Komadina kao predsjednik Skupštine tvrtke zadužene za upravljanje centrom šuti, kaže Bojan Kurelić.


Zaključci koji ne obvezuju nikoga




Od početka ovog mandata, pa i u prošlim mandatima, poziva se i proziva oporbu da pokaže zajedništvo s Županom i njegovom krnjom plaćenom većinom u raznim temama koje nisu u domeni ove skupštine, dodaje.


– Ukidanje mostarina i tunelarina, LNG Omišalj, brodogranja i situacija u Uljaniku i 3. maju…sve su to teme o kojima se na ovoj skupštini raspravljalo i donosili su se zaključci. Zaključci koji ne obvezuju nikoga, zaključci za koje su župana i vladajuća većina tražili zajedništvo vlasti i oporbe kako bi se ukazalo na neke važne teme i događanja. Mi smo kao oporba podržali rasprave o ovim temama i predložene zaključke.


Istovremeno kada se na Županijsku skupštinu od strane oporbe stavi tema na koju Županijska skupština i Župan imaju direktni utjecaj onda se takve stvati ignoriraju i guraju pod tepih. Guranje problema pod tepih nas je i dovelo u trenutačno tešku situaciju na Marišćini, gdje rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom direktno negativno utječe na zdravlja građana na širem području Općine Viškovo.


Tko oporbi zatvara vrata


Do te mjere da su i stranački kolege s Viškova otkazali poslušnost i u ime Općine Viškovo zatražili hitnu sanaciju ili zatvaranje centra u roku 7 dana, kaže.


S jedne strane traži se ruka suradnje i zajedništvo u temama kojima Župan Komadina želi ubirati političke poene, dodaje a s druge strane kada se radi o upravljanju županijom, županijskim ustanovama, trgovačkim društvima i projektima županije onda se oporbi zatvaraju vrata.


– Vrijeme je da se apsolutizmu i populizmu, te neodgovornom ponašanju Župana i županijske administracije kaže dosta, rekao je Bojan Kurelić.