Medicinski fakultet

3D Inovacija riječkih znanstvenika uskoro na globalnom tržištu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci od jučer imaju jedinstvenu priliku znanja vezana uz anatomiju nosnih šupljina i paranazalnih sinusa te otorinolaringologiju stjecati na 3D modelima.


Riječ je o projektu Fess Slices u okviru kojeg je nastao 3D model za učenje anatomije sinusa i funkcionalne endoskopske kirurgije sinusa koji će pomoći studentima medicine i specijalizantima u edukaciji i stjecanju potrebnih vještina. Model je nastao udruženim radom prof. dr. Darka Manestra i doc. dr. Svena Maričića s Medicinskog fakulteta te prof.dr. Mladena Perinića s Tehničkog fakulteta, a za realizaciju projekta korištena su sredstva iz Programa podrške uredima za transfer tehnologije Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) u vrijednosti od 162 tisuće kuna, dok su osiguranje financija i aktivnosti do okončanja projekta omogućili Ured za transfer tehnologije i Step Ri znanstveno-tehnologijski park.


Nultu seriju 3D modela koja se sastoji od 50 primjeraka jučer je dekanu Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislavu Rukavini uručio prorektor za znanost riječkog Sveučilišta prof. dr. Alen Ružić, istaknuvši kako se radi o seriji koja nije za komercijalne svrhe, no intencija je da to učilo u budućnosti postane pomagalo za učenje na globalnoj razini. U tom kontekstu model je zaštićen u Europi i SAD-u registriranim industrijskim dizajnom te je dodatno međunarodno registriran žigom Fess Slices kako bi se označio njegov izlazak na svjetsko tržište.




Prorektor se ujedno osvrnuo i na trenutno nezadovoljavajuću razinu transfera tehnologije u cijeloj Hrvatskoj te najavio kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put ove godine donijelo odluku o namjenskim sredstvima za jačanje kapaciteta upravo Ureda za transfer tehnologije. Pojašnjavajući pak kako će 3D model za učenje anatomije sinusa i funkcionalne endoskopske kirurgije sinusa prvi put studentima omogućiti da mogu i opipati ono o čemu uče, prof. dr. Manestar je istaknuo da će model služiti i za manualnu vježbu operativnih zahvata.