Konačna lista

3. maj u 2014. sa 209 radnika manje, otpremnine do 170.000 kuna

Orjana Antešić

Ono što slijedi u siječnju jest fokusiranje na program prekvalifikacije radnika, kako u riječkom, tako i u pulskom brodogradilištu



RIJEKA U novu 2014. riječki »3. maj« ući će sa 209 radnika manje. Njima će s posljednjim danom ove godine biti podjeljeni poslovno uvjetovani otkazi. Riječ je o Programu zbrinjavanja tehnološkog viška radnika u riječkom brodogradilištu na kojeg je područni Zavod za zapošljavanje ovih dana dostavio svoju suglasnost.


Time je ispunjen posljednji preduvjet da se može krenuti u konkretnu realizaciju ovog plana na zbrinjavanju prekobrojnih trećemajaca. Kako doznajemo od direktora Poslovno-informacijskih sustava u Uljanik grupi i glavnog operativca na ovom kadrovskom restrukturiranju Hrvoja Markulinčića, na listi za poslovno uvjetovane otkaze, na koju su Puljani dobili očitovanje riječkog Zavoda, zapravo se nalazi 214 trećemajaca.


Povučeni s liste


Međutim, prema Markulinčićevim riječima, još se traži rješenje za nekolicinu radnika i izgledno je da će u narednim danima, do konca godine, ti ljudi biti »povučeni« s liste i prebačeni za prekvalifikaciju. – U pitanju je petero, možda šestero radnika koje ćemo, zbog njihove specifične situacije, nastojati zadržati u radnom odnosu, kazao je Markulinčić.

Sa svim ostalim trećemajcima s ove nepopularne liste »prekobrojnih«  sa zadnjim će danom ove godine biti raskinuti radni odnosi, a otpremnine bi im u punom iznosu trebale biti isplaćene u prvoj polovici veljače 2014. godine, nakon što u siječnju još dobiju plaću za prosinac, doznajemo od Markulinčića. Ovih dvjestotinjak trećemajaca dobit će i naknadu za otkazni rok koja će u tim uplatama na njihove račune biti prikazana kao posebna stavka. Sa sindikatima je, naime, postignut dogovor da oni trećemajci s liste tehnološkog viška neće morati odrađivati otkazni rok već će im isti biti plaćen kao da su ga odradili.




Otpremnine za prekobrojne u riječkom i pulskom brodogradilištu, podsjetimo, usuglašene su i dogovorene na iznos od 5.600 kuna po svakoj godini staža. Najveći iznos otpremnine određen je na 170.000 kuna. Za one radnike s liste, koji ujedno ispunjavaju uvjete za prijevremenu mirovinu, otpremine su nešto manje tako da mogu maskimalno iznositi do 120.000 kuna.


»Plavi« i »bijeli«


To je u skladu s dosadašnjom praksom i važećim odlukama po kojima se ta kategorija radnika i dosad zbrinjavala u brodogradilištu u posljednjih godinu, godinu i pol dana.


Ono što slijedi u siječnju, najavio je Markulinčić, jest fokusiranje na program prekvalifikacije radnika, kako u riječkom, tako i u pulskom brodogradilištu. U Uljanik grupi planiraju to odraditi preko svog Učilišta koji već djeluje sedam, osam godina te koji, ističe Markulinčić, ima sve potrebne certifikate i verifikaciju svojih programa od resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.   


Otprije je poznato da će se prekvalifikacijama i premještajem s jednog na drugo radno mjesto obuhvatiti osamdesetak trećemajaca. Cilj je, ponovio je Markulinčić i  jučer, dostići željeni omjer od 63 posto proizvodnih i 37 posto neproizvodnih radnika u »3. maju«. Prije nego što se krenulo u ovaj Program zbrinjavanja u riječkom brodogradilištu, taj je omjer između takozvanih »plavih« i »bijelih« bio negdje oko pola-pola. Na listi za poslovno uvjetovane otkaze,  što su potvrdili u i trećemajskom Radničkom vijeću,  tako su se našli uglavnom zaposlenici  iz pratećih službi »3. maja« ili iz takozvane proizvodne režije koja se samo dijelom naslanja na proizvodnju, ali obimom svojeg posla nisu uz nju direktno vezani.