Start s riječkog Korza

16. Međunarodni oldtimer auto rally: preko Grobnišćine do Baške

Andrej Petrak



RIJEKA – Pedesetak povijesnih vozila okupilo se na Korzu gdje je točno u 11 sati označen start dvodnevnog 16. međunarodnog oldtimer auto rallyja u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka i Grada Rijeke. Najstariji oldtimer na rallyju bio je dodge roadster iz 1924. godine, u vlasništvu Drage i Renate Kuković iz slovenske Nove Gorice.


Našlo se tu i više prekrasnih starih fiatovih ballila, triumpha, mercedesa, MG-a, jeepova, kao i popularnih volkswagenovih »buba«, ali i pokoji »fićo«. Posebnu pažnju plijenila su dva lijepo očuvana citröenova vozila koja su među poklonicima stekla kultni status.


Riječ je o revolucionarnom traction avantu, prvom automobilu na prednji pogon te svojevremeno najbržem serijskom automobilu na svijetu, koji se proizvodio od 1934. do 1957. godine, te popularnoj »žabi«. Citröen »žaba«, odnosno DS 19, po predstavljanju daleke 1955. godine u Parizu, izazvao je ogroman odjek, a svojim blago zaobljenim futurističkim linijama i tehničkim inovacijama jednostavno je bio kao iz nekog drugog svijeta.




Među brojnim vremešnim limenim ljubimcima i njihovim ponosnim vlasnicima isticao se kabriolet fiat 600 vignale iz 1963. godine, vlasnika Diega Vatovanija iz Trsta, jednog od samo tri očuvana takva automobila u u cijeloj Italiji. Bio je tu i rolls royce iz 1966. godine u vlasništvu Željka Delića, jedan BMW 1600 iz 1967. godine, te fiat 1100R istog godišta, kao i još jedan fiatov kabriolet 124 USA iz 1971. godine. Posljednji na startu bio je Elvis Kljun s opelom gt 1900 iz 1969. godine, još jednim povijesnim automobilom neprocjenjive vrijednosti koji je privlačio zavidne poglede prolaznika na glavnoj riječkoj šetnici. 


Oldtimer klub Rijeka organizacijom tradicionalnog međunarodnog oldtimer rallyja želi pridonijeti i promidžbi gradova i mjesta kroz koja se prolazi. Za cilj rallyja tako je redovito odabrana jedna od zanimljivih destinacija ovog kraja, a ove je godine to Baška. Na rallyju sudjeluju oldtimeri iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Italije, Austrije, Češke, Slovačke i Njemačke. Kolona oldtimera prolazi trasu kroz Čavle, gdje je obavljena vožnja na Automotodromu Grobnik, Bakar, Omišalj, Malinsku, Krk sve do cilja u Baški.


Za sudionike rallyja danas je organiziran zajednički brodski izlet, a vozači oldtimera u Baški moraju pokazati vještine na posebnim ispitima. Međunarodni oldtimer auto rally uvršten je u kalendar Hrvatskog oldtimer saveza te se boduje za prvenstvo HROS-a.