Obljetnica

Vinodol se ponosi ruralnim vilama koje su pune 150 dana godišnje

Anto Ravlić

Kaštel Drivenik – kostimirana borba Turaka i Frankopana / snimio M. GRACIN

Kaštel Drivenik – kostimirana borba Turaka i Frankopana / snimio M. GRACIN

Prije dva desetljeća noćenja u Vinodolu upisala bi se tek kad bi apartmani na moru bili prekrcani, a danas je Vinodol respektabilan turistički pojam, sa stotinjak tisuća noćenja i sedamdesetak ruralnih vila



Turistička zajednica Vinodolske općine puhnula je rođendandsku tortu dekoriranu s 20 svjećica. Proteklih 20 godina pamtit će se kao era u kojoj je Vinodol postao respektabilan turistički pojam.


Prije dva desetljeća noćenja u Vinodolu upisala bi se tek kad bi apartmani na moru bili prekrcani pa nije bilo druge nego u Vinodol na koju noć. Danas se Vinodol ponosi vilama koje se kao od šale pune po 150 dana godišnje. Vinodol ne nudi kvantitetu već upravo ono što traže bogatiji gosti, kvalitetu i mir. No, respektabilnu statistiku nemoguće je zanemariti.


Prije 20 godina Vinodol je imao četiri tisuće noćenja, lani se dostiglo 102 tisuće noćenja. I ostali statistički pokazatelji su nevjerojatni. Vinodol je najjača zaobalna destinacija u Primorsko-goranskoj županiji. Gosti u prosjeku ostaju devet dana, što Vinodol stavlja na treću poziciju u Županiji po dužini boravka gostiju.





Novi zamah turizmu mogla bi dati nedavno osnovana Udruga u turizmu Vinodola koja poziva članove Udruge i sve zainteresirane, fizičke osobe ili pravne subjekte, koje žele aktivno sudjelovati u razvoju turizma Vinodolske općine, na sutrašnje okupljanje u 18.30 sati u Domu kulture Grižane.



Sjajan položaj


S Robertom Baćcem, jednim od inicijatora razvoja ruralnog turizma u Istri, a time i Hrvatskoj, pričao sam u središnjoj Istri prije dvadesetak godina. Sjećam se da je spominjao da su mu se na početku izrugivali. Gdje će Nijemac u naše blato, znao je čuti podrugljive komentare iza leđa. Očito je Baćac, kasnije i pomoćnik ministra turizma, znao što gura. Tada nam je rekao da će jednog dana i ostatak Hrvatske prepoznati ruralni turizam i da će tada Istra imati veliku konkurenciju. I tu je Baćac bio u pravu. Vinodol ima jednu prednost u odnosu na Istru.


– Sam položaj Vinodola, s jedne strane u neposrednoj blizini morske obale, a s druge u blizini izuzetno atraktivnog šumskog predjela s brojnim zanimljivostima, u zelenoj dolini u kojoj se ističu stari frankopanski kašteli Drivenika, Grižana i Bribira, kao i jezero u Triblju koje nudi mogućnosti športskog ribolova, već je sam po sebi turistička atrakcija, ističe dugogodišnja direktorica TZ-a Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.


U Općini koja s tek tri i pol tisuće stanovnika, koja nije imala turističke tradicije, sve više ljudi se bavi turizmom.


– Na području Vinodolske općine registrirano je 235 privatnih iznajmljivača. U posljednih deset godina imamo prosječni porast od 35 posto iznajmljivača godišnje, objašnjava direktorica TZ-a dodajući da je turistima na raspolaganju 1.200 kreveta.


Posebna atrakcija Vinodola su ruralne vile koje se dnevno iznajmljuju po 500 eura.


– Već je sedamdesetak takvih objekata koji bilježe izvrsnu popunjenost, objašnjava direktorica TZ-a.


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić nedavno je na Danima UHPA-e u Crikvenici podvukao da turizam postaje prvenstveno doživljaj. Posljednjih nekoliko godina Vinodol je ugostio stotine novinara, televizija, putopisaca, fotografa, snimatelja… Vinodol upravo nudi doživljaj, no svi se slažu da je premalo sadržaja. Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić inzistira prije svega na otvaranju ugostiteljskih sadržaja. Naime, Vinodolska općina nema niti jedan objekt s autohtonom hranom u dolini.


– Vinodolska općina i TZ moraju uložiti napor da privučemo adekvatnog ugostitelja. Trebamo gastronomsku ponudu po kojoj ćemo biti prepoznatljivi, možda na tragu projekta »Ča su jeli naši stari«. Prije svega ćemo tražiti naše ljude, kuhare i konobare, iz Vinodola koji rade negdje drugdje da se vrate i pokrenu posao u svom kraju, najavio je Karlić dodajući da buduće restorane vidi u staroj školi u Driveniku, u centru Triblja i na jezeru, u Bribiru umjesto ruševina zaostalih još iz Drugog svjetskog rata te u Grižanama.


Ljetne večeri


Na području Vinodola u organizaciji turističke zajednice od 1999. godine održalo se više od 300 događanja i manifestacija, te su se tako oživjele stare frankopanske gradine u Bribiru i Driveniku. Vinodolske ljetne večeri prvi put su organizirane 2001. godine u prostoru kaštela Drivenik i drugim mjestima u Vinodolu upravo s ciljem da se u atraktivne prostore frankopanskih kaštela i mjesta instaliraju sadržaji koji će oživjeti te prostore i privući goste. Prostor driveničkog kaštela zasigurno je jedna od najatraktivnijih lokacija za održavanje programa, gdje se prije i poslije uređenja unutrašnjosti održalo više od 50 programa.


TZ Vinodolske općine dobitnik je 40 nagrada i priznanja. Među njima se ističe zajednička nagrada s TZ-om Grada Novog Vinodolskog »Nagrada za odgovorni turizam« dobivena u Milanu za projekt vidikovaca »Oči Vinodola«.