Monografija

VELIKI JUBILEJ ‘Kamik more i čovik’ za 120 godina turizma

Nataša Car

Prvo izdanje izdano je prije deset godina u povodu obilježavanja 120 godina turizma u Crikvenici, a sada je monografija osvježena



CRIKVENICA Monografija Grada Crikvenice »Kamik, more i čovik«, dopunjena u povodu 130. godišnjice turizma, predstavljena je u crikveničkoj dvorani Zora. Moderator promocije bila je urednica novog izdanja monografije Sanja Škrgatić, ravnateljica Centra za kulturu dr. Ivan Kostrenčić, a na pozornici su joj se pridružili prof. dr. sc. Željko Bartulović, direktorica novinsko-nakladničke kuće Glosa Rijeka Ksenija Čulina te arheolog i povjesničar Ranko Starac koji je bio dio autorskog tima.


Urednica Sanja Škrgatić zahvalila se svima koji su pridonijeli novom izdanju monografije. Prvo izdanje izdano je prije točno deset godina povodom obilježavanja 120 godina turizma u Crikvenici, a sada ju je bilo potrebno osvježiti. Iako je dopunjeno izdanje zadržalo sličnu strukturu, dodane su nove informacije poput uspjeha postignutih u posljednjih deset godina. Broj stranica narastao je na 184, a monografija sadrži oko 170 fotografija. Škrgatić je na kraju istaknula da su kroz monografiju pokušali »ispričati priču o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Crikvenice«.


Puno informacija


Profesor riječkog Pravnog fakulteta dr. sc. Željko Bartulović u kratkim je crtama predstavio sve tri cjeline monografije. Naglasio je da je Starac u povijesnom dijelu veliku količinu informacija uspješno pretočio u čitki tekst koji će rado pročitati znanstvenici, ali i »obično« stanovništvo. Ranko Starac, koji potpisuje prvu cjelinu monografije, priznao je da mu je rad na prvom izdanju bio zahtjevniji jer je morao pokriti čitav povijesni razvoj Crikvenice, a sada su dodani tek neki ispravci.




Bartulović je nadalje rekao da se turizam prije nije istraživao, no to se počelo mijenjati pa je izrazio zadovoljstvo drugom cjelinom u kojoj je pokriven upravo turistički razvoj. Taj dio dotiče se zdravstvenog turizma, turizma i kulture te promjene u turizmu u posljednjih deset godina. Smatra da je posljednja cjelina o lokalnoj samoupravi iznimno važna jer bliža povijest lako padne u zaborav ako se ne zabilježi. Ljudi kasnije često požale što nisu zapisali ono što su im govorili stariji, stoga je dobro da je 25 godina lokalne samouprave zabilježno na ovaj način.


Četvero autora


Sanja Škrgatić je, osim što je glavna urednica, također autorica jednog teksta. Uz nju, tekstove u monografiji potpisuju Ranko Starac, Andrea Car Avdagić i Ivica Malatestinić. Uredništvo su pored Sanje Škrgatić činili Marijana Biondić, Jasminka Citković, Silvija Crnić, Irena Krmpotić, Ivona Matošić Gašparović, Melanija Milat Ružić, Tena Peričić i Tea Rosić.


Direktorica izvršnog nakladnika Glose Rijeka Ksenija Čulina zahvalila je na iskazanom povjerenju za objavu monografije te je rekla da se nada da će svi uživati u njoj. Zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice Silvia Crnić prva je dobila primjerak monografije koju joj je uručila glavna urednica. Osim promocije same monografije, program su dodatno obogatile glazbene izvedbe Marijana i Kazimira Ferenčića te recitacije čakavskih pjesama Mladena Barca koje je izvela Ena Ban. Nakon predstavljanja monografije svi gosti imali su priliku kupiti je po promotivnoj cijeni te se druženje i razgovor o knjizi nastavio uz slatke zalogajčiće.