Rukavina VS Manestar

Traženje kupca oživjelo prijepore: Prodaja pivnice Filumena novi razlog za nesuglasice

Anto Ravlić

Gradonačelnik Crikvenice tvrdi da se bez razloga prodaje jedna od najatraktivnijih nekretnina na elitnoj lokaciji, a predsjednik uprave Jadrana naglašava da je riječ o besperspektivnom objektu



Nakon što je hotelsko poduzeće Jadran 25. svibnja objavilo ponovljeni javni poziv za prodaju pivnice Filumena u zgradi starog dijela hotela Zagreb reagirao je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, koji se u ime Grada kao suvlasnika Jadrana, protivi prodaji.


– Nekretnina se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u samom centru Crikvenice, točnije na Strossmayerovom šetalištu, u prvom redu do mora nasuprot predivnoj plaži Balustrada. U javnom pozivu istaknuto je da se predmetna nekretnina ne koristi, no poznato nam je, a u natječaju je i navedeno da je pivnica Filumena u zakupu tj. da se koristi kao restoran i to do kraja godine, uvod je reagiranja kojeg potpisuje gradonačelnik Damir Rukavina.


Sumnje


U reagiranju se navodi da je želja svih suvlasnika hotelskog poduzeća oduvijek bila zadržavanje svih nekretnina. Nekretnina koju uprava društva želi prodati, protivno mišljenju suvlasnika, predstavlja pravi dragulj. Potencijal nekretnine je nemjerljive vrijednosti, navodi se nadalje uz podatak da se godišnje uprihoduje 108 tisuća kuna od zakupa prostora pivnice.




– Stoga činjenica navedena u javnom pozivu da Jadran nekretninu ne koristi, nije istinita. Stječe se dojam da se ovdje ne radi o »čistim« poslovima, smatraju u Gradu Crikvenici.


– Činjenica da je prostor dan u zakup na više godine odnosno do kraja 2018. godine, jasno ukazuje kako uprava društva u svojim planovima nije imala prodaju ove nekretnine neprocjenjivog potencijala. Ovakav iznenadan potez uprave budi sumnju u opravdanost prodaje i dobre namjere uprave.


Moguće je da će se sredstva ostvarena prodajom koristiti za isplatu potraživanja vjerovnicima. Pozdravljamo nastojanja uprave da namire vjerovnike, no prodaja nekretnine ovakvog potencijala, predstavlja nerealno malu dobit u odnosu na ono što bi Jadran mogao uprihodovati ulaganjem u nekretninu.


Mišljenja smo da bi potraživanja vjerovnika trebalo isplaćivati iz dobiti društva koja se može ostvariti samo ulaganjem i dizanjem kvalitete usluga, a nikako prodajom nekretnina. Rasprodaja vrijednih nekretnina najjednostavniji je, ali i najgori mogući potez uprave.


Postavlja se pitanje zna li uprava društva Jadran kuda ide? Zar ne prepoznaje vrijednost neprocjenjive nekretnine ili samo razmišlja o tome kako brzo zgrnuti novac sumnjivim odlukama, ne razmišljajući o budućnosti našeg najvećeg hotelskog poduzeća, navodi se u reagiranju gradonačelnika Crikvenice Damir Rukavine.


Isplata radnika


Predsjednik uprave Jadrana Dino Manestar prodaju pivnice vidi sasvim drugačije. – Uistinu je neobično i zanimljivo kakav poziv gradonačelnik sa svojim gradskim odličnicima upućuje našim gostima te kakvu im poruku dobrodošlice šalje pred sam početak turističke sezone koju tako željno iščekujemo, a u finalu Jadranovog ovogodišnjeg investicijskog ciklusa većeg od 40 milijuna kuna, stoji u priopćenju predsjednika uprave Jadrana.

Manestar dalje ističe da cijeli iznos od prodaje starog dijela hotela Zagreb ide bivšim i sadašnjim radnicima kojima je netko, a Manestar tvrdi da gradonačelnik zna najbolje i tko, ostao dužan više od 60 milijuna kuna.


Čelnik Jadrana se pita i zašto se gradonačelnik odlučio suprotstaviti najvećim svjetskim autoritetima u turizmu koji su u izradi strateškog poslovnog plana Jadrana označili ruševnu zgradu kao neperspektivnu i predvidjeli stari dio hotela Zagreb za prodaju, kao i zašto je naglo promijenio mišljenje s obzirom da je nakon prezentacije plana u siječnju podržao plan riječima: »Realizacija ovog strateškog plana bila bi fantastična za Crikvenicu«.


Niti jedna ponuda


– Možda bi radnici Jadrana, ali i svi građani bili zadovoljniji da je gradonačelnik toliko brinuo o imovini Jadrana kada se dan uoči otvaranja stečaja u njegovom uredu potpisivao sporazum kojim se pokušalo Kačjak i kamp Selce izdvojiti iz sastava Jadrana. Da nije bilo tog sastanka, Jadran bi izašao iz stečaja barem godinu dana ranije, upozorava Manestar.


– Ministarstvo turizma zabranilo je korištenje smještajnog dijela tog ruševnog objekta koji se sastoji od 18 soba ili 0,9 posto ukupnog kapaciteta Jadrana još u srpnju 2005. godine, dakle punih sedam godina prije mog dolaska na čelo Jadrana.


Nakon što je u strateškom planu utvrđeno da je stari dio hotela Zagreb oportuno prodati, predložio sam prodaju nekretnine s ciljem konačne isplate vjerovnika i, bez obzira što je NO prijedlog jednoglasno podržao, prije objave natječaja obavijestio tijela većinskog vlasnika– Centar za restrukturiranje i prodaju, Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo turizma koji nisu imali primjedbe na takav prijedlog.


Također, ostaje nepoznato zašto se gradonačelnik tek sada oglasio obzirom da je prvi natječaj za prodaju oglašen 20. travnja na web stranicama Jadrana i u Novom listu. Međutim, za taj »dragulj nemjerljive vrijednosti« nije pristigla niti jedna ponuda, a niti jedan dioničar, pa tako ni Grad Crikvenica koji drži ukupno 1,13 posto dionica, nije reagirao. 


Transparentnost


Manestar se pita smeta li nekoga pri prodaji transparentnost i nemogućnost utjecaja sa strane te poziva gradonačelnika Rukavinu da se pojavi pred svima koje Jadran hrani i pred javnošću te objasni »kako nema potrebe za isplatom dugova koje ste im ostavili«.


Za neupućene, gradonačelnik Damir Rukavina čelnik je crikveničkog HDZ-a, a Dino Manestar predsjednik je crikveničkog SDP-a.