Slučaj "glasački listići"

Sud kaznio Crikveničanina, jer se policija našla uvrijeđena stavovima iznesenim u prigovoru

P. N.

Berislav Janković

Berislav Janković

Berislav Janković smatrao je osporavani nalog najobičnijim policijskim maltretiranjem i zastrašivanjem nepostojećim prekršajem, a svoju obranu, kaže, nije u postupku uspio ni iznijeti



RIJEKA Koliko je ažurna policija kad ju građani kritiziraju? Slučaj poznatog glazbenog producenta Berislava Jankovića iz Dramlja, pokraj Crikvenice, sugerira – poprilično. Njega je Prekršajni sud u Crikvenici kaznio zbog vrijeđanja policije. Što je učinio? Kritizirao je rad lokalne policije, i to usput u prigovoru podnesenome na službeni mail, a zbog prekršajne prijave za krivo parkiranje.


Spomenutu prijavu Janković je zaradio kad je došao na obavijesni razgovor u crikveničku policiju, po pitanju slučaja iz 2015. na parlamentarnim izborima. Berislav Janković tad je s biračkog mjesta odnio svoj glasački listić. Državno izborno povjerenstvo i GONG dali su mu za pravo, držali to legitimnim oblikom demokratskog izražavanja, o čemu je tad pisao naš list. 


Autogrami Jaggera i Casha


Svojim je glasačkim listićem, tad je objasnio, želio upotpuniti kolekciju rock plakata i autograma, koja sadrži i potpise Micka Jaggera i Johnnyja Casha. No, prijetila mu je kazna zatvora do pet godina, a sve što je Janković želio na dan parlamentarnih izbora, kad je ušao na svoje glasačko mjesto u Dramlju, jest uzimanjem glasačkog listića kući, otvoreno izraziti svoj legitiman stav.




–  Sa svojim glasačkim listićem glasač može učiniti što god želi, od crtanja Paje Patka i Batmana preko izrade papirnatog aviona do onoga što  sam odlučio učiniti, a to je popunjavanje kućne kolekcije plakata i autograma, sve dok to ne ulazi u pokušaj izborne prevare, pojašnjavao je svoj stav Janković.  



No, crikvenička policija ga je kazneno prijavila za uništavanje i krivotvorenje izbornih isprava, a Državno odvjetništvo tu je prijavu kasnije odbacilo. Međutim, s obzirom na to da je Jankovićev automobil bio krivo parkiran dok se nalazio na razgovoru na policiji zbog ovog slučaja, dobio je prekršajnu prijavu.


Nije se Janković ni ovaj put dao smesti. Na službeni policijski mail krajem studenog 2015. godine šalje prigovor na taj prekršajni nalog.


Maltretiranje i zastrašivanje


– Okrivljenik smatra osporavani nalog najobičnijim policijskim maltretiranjem i zastrašivanjem nepostojećim prekršajem, što je u skladu s praksom crikveničke policije da istovremeno zataškava ozbiljan kriminal i prekršaje gradskih moćnika (kojima je policija podstanar), a radi služenja moćnicima i vlastite statistike maltretira građane s izmišljenim ili zaista beznačajnim prekršajima, napisao je tom prilikom Janković crikveničkoj policiji.


Osporavao je da je krivo parkirao, a uostalom, smatrao je da je nepotrebno završio na ispitivanju zbog prijave vezane uz glasački listić, što je DORH u međuvremenu odbacio.



– Nisam uspio ni iznijeti obranu tijekom tog prekršajnog postupka. Što se dogodilo? Sudski poziv redovito mi je uručivan svega dan ili dva prije glavne rasprave. Jedan poziv dobio sam nakon što je ročište već održano. Na kraju mi je sudac rekao da je raspravu zakazao za kraj kolovoza, a ispalo je da je održana krajem svibnja, objašnjava Berislav Janković.


Omalovažavajuće i uvredljivo


No, sud je na osnovu potvrda iz pošte utvrdio da su mu pozivi stizali na vrijeme. Kako bilo, Janković kaže da nije uspio objasniti ono što je napisao u prigovoru pa je proglašen krivim za vrijeđanje policije.


– Njegove tvrdnje su, po stavu ovog suda omalovažavajuće i uvredljive, kako za samu Policijsku postaju Crikvenica kao tijelo unutarnjih poslova, tako i za Ministarstvo unutarnjih poslova kao tijelo državne uprave.


Pri tome okrivljeni ne iznosi ama baš niti jedan dokaz u potkrepu svojih riječi, osim što se može zaključiti da je ‘pogođen’ izdavanjem obveznog prekršajnog naloga, obrazloženje je nepravomoćne presude suda, do kojeg je došao Telegram.


Zakonski je u ovom slučaju, za omalovažavanje i vrijeđanje državnog tijela propisana novčana kazna ili do 30 dana zatvora. Berislav Janković stoga će morati platiti oko 750 kuna kazne, uz 200 kuna sudskih troškova. Naravno, ako presudu potvrdi Visoki prekršajni sud, jer Janković neće odustati i namjerava se žaliti.