Podrška udomiteljima

Selački Izvor: Brinemo o 70 djece, ali nitko nije na spavanju

Anto Ravlić

Prije 19 godina tražio se krevet više, djeca su spavala u dnevnom boravku. Danas Izvor skrbi o istom broju djece koja žive s obitelji ili stižu u dom na pola dana



SELCE Prije dva desetljeća u selačkom Izvoru se brinulo o 70 djece. I danas Izvor vodi brigu o 70 djece. Kad se matematički podvuče crta, nije se ništa dogodilo. No, selačka priča još je jedan dokaz da je statistika tek dio istine.


Izvor je danas sasvim neka druga priča. Više nije dom za djecu već Centar za pružanje usluga u zajednici. Mnogo važnije od promjene imena ustanove je bit promjena. Nekad je u domu živjelo 70 djece, danas u Izvoru više nitko se spava. No, ostala je briga o istom broju djece. Na drugačiji, primjereniji i efikasniji način.


Stanovanje


– U domu smo imali 70 djece 1997. godine. Sobe su bile prepune, po šestero djece spavalo u sobi, u dnevnom boravku su djeca spavala. Život u instituciji nije zdrav i opravdan. Promijenili smo paradigmu, a opet radimo sa sličnim brojem djece. U poludnevnom boravku imamo više od 30 djece, a toliko imamo i djece u obiteljima s kojima radimo na području Grada Crikvenice i Vinodolske općine. Idemo i u obitelji, što je novost poludnevnog programa, pomažemo im u odgoju i zapošljavanju. Ostalih 35 djece je iz drugog programa, podrške udomljenoj djeci i udomiteljima. Možemo slobodno reći da Izvor ima najbolji projekt podrške udomiteljima u Hrvatskoj koji uključuje promidžbu, edukaciju i superviziju udomiteljskih obitelji, objašnjava ravnatelj Izvora Nikica Sečen.





U Izvoru ne staju s novim projektima, pripremaju dvije aktivnosti. Jednu namijenjenu mladima, a drugu starijima. Plan je pokrenuti dnevne programe za djecu s poteškoćama u razvoju. Skoro kreće kuhanje i dostava obroka starijim osobama za područje Crikvenice i Vinodolske općine.


– Program Pomoć u kući ima sve osim kuhanja i tu ćemo se mi ponuditi. Kuhanje pomaže da stariji ljudi ostanu u kućama, što je vrlo važno za njih, kaže Sečen.



Prije mjesec dana Izvor je startao s organiziranim stanovanjem uz sveobuhvatnu podršku. U stanu je dvoje mladih, a uskoro će ih biti maksimalno šest. Bit je da ne idu u instituciju. U organiziranom stanovanju borave kratko vrijeme, dok se ne popravi situacija u obitelji ili dok se ne nađe udomiteljska obitelj. Započelo se davati usluge savjetovanja i biološkim obiteljima.


Velika obitelj


Kad su djeca iselila sa spavanja u Izvoru, mnogi se interesiraju što će biti sa zgradama. U Izvoru imaju ideju. – U pregovorima smo s ministarstvom da udomljena djeca i djeca korisnici socijalnih programa dolaze na ljetovanja i zimovanja. Oni si to ne mogu priuštiti, mnogi od njih nisu nikad vidjeli more, ističe Sečen.

Izvor je jedna velika obitelj. Potvrdilo je to i druženje organizirano povodom Dana obitelji. Više od 120 djece i odraslih družilo se uz sport, razgovor i roštilj.