Samba mania

SENJ SE PRETVORIO U RIO Brazilska groznica zahvatila cijeli grad, ples i vatreni zvukovi ispunili plaže i ulice

Dorotea Prpić



SENJ Svjetlucavi kostimi atraktivnih plesačica, zarazan zvuk bubnjeva, ljuljanje u brazilskim ritmovima… Zujanje kamera i blicanje fotoaparata kako bi se ovjekovječio nesvakidašnji trenutak slika je Senja u kojem se protekla dva dana održao festival sambe pod nazivom Samba mania, a u okviru ovoljetnih turističkih sadržaja četvrtu godinu za redom organizirali su ga senjska Turistička zajednica i Grad Senj.


Ove godine je festival okupio samba baterije iz Brazila, Austrije, Italije i Hrvatske, a svirku su svojim plesom upotpunile plesačice Samba Brasil Dancers. Niti Senjanima niti turistima nije trebalo puno da brazilska groznica zahvati cijeli grad pa se nije znalo jesmo li u Senju ili Riju. Dva dana se bubnjalo, zviždalo, plesalo i pljeskalo uz vatrene zvukove brazilske glazbe. Osim »službenog« dijela, samba baterije spontano su zasvirale i tijekom dana, bilo ih je na plažama, ulicama, parkiralištima, rivi… na radost oduševljenih gledatelja koji su obje večeri ispunili senjski Trg Cilnicu i uživali u pjesmi i ludom, zaraznom ritmu.



Na ovogodišnjem festivalu nastupili su Maya’s Dance Nation (Hrvatska), Samba Quilombo Vienna (Brazil, Austrija), Maracatu Renascente (Austrija), Batacla (Italija), Derico Alves &Banda (Brazil), Bandao (Italija) i brazilske plesačice Samba Brasil Dancers, od kojih su neki poput Bečana gotovo stalni posjetitelji ovog festivala. Petak navečer je tek bilo zagrijavanje za subotnje finale kada su sve samba baterije prodefilirale od Pavlinskog trga do prepunog Trga Cilnica gdje su publici ponudile sjajne nastupe i zabavu. Uz vruće nastupe samba baterija i plesača ludovali su i plesali i domaći i turisti, i veliki i maleni do kasno u noć, a završni party potrajao je do jutra. Ukratko, Senj je protekli vikend postao Brazil u malom.


Organizatori zadovoljni, a posjetitelji više nego zadovoljni, štoviše oduševljeni senjskom Samba manijom. Uz poznati Ljetni karneval Senj ima još jedan brend uistinu poseban i jedinstven na našim prostorima.