Dan turizma

SELAČKA NOŠNJA Šime Strikoman nakon dva dana priprema snimio milenijsku fotografiju u Selcu

Nataša Car



U subotu ujutro fotograf Šime Strikoman napravio je povodom Dana turizma milenijsku fotografiju za koju se pripremao dva dana. Sveukupno je došlo dvjestotinjak ljudi dok je u nošnjama poziralo oko 60 žena i djevojčica.


Strikoman je jedan dan crtao te još jednu cijelu noć proveo postavljajući papir na selački trg.  Rezultat pažljivo dizajniranog i dobro postavljenog papira bio je oblik selačkog grba koji je služio kao pozadina za sliku. Strikoman je s dvoje mladih gostiju iz Austrije radio cijelu noć i nije bilo lako, no istaknuo je da su imali sreće što nije puhala jaka bura.


Trud se isplatio te je ujutro sve bilo spremno. Selčanke su u nošnjama oblikovale bitvu, a ostatak sudionika u bijelim majicama oblikovao je dva galeba. Fotografija ne bi bila moguća bez pomoći crikveničkih vatrogasaca koji su na trg doveli jedan kamion. Strikoman je tako s krana vatrogasnog vozila iz ptičje perspektive uhvatio trenutak. Sav trud rezultirao je prekrasnom milenijskom fotografijom na kojoj se osim selačkog grba, stanovnika i nošnji vide trg, barke i crkva.




Nakon slikanja mnogi sudionici ostali su se družiti uz fine ribice, dobro vino i zabavnu glazbu grupe ”Trio Crikvenica”.