Valentinovo

RIVIJERA LJUBAVI Što to sve Crikvenicu čini najromantičnijim gradom u Hrvatskoj?

Nataša Car

Jedna od deset  točaka za ljubljenje / Foto Pixsell

Jedna od deset točaka za ljubljenje / Foto Pixsell

Crikvenica je idealna destinacija za odmor u dvoje. Lokalnom stanovništvu već su dobro poznate atrakcije poput Ljubavne cestice, Mediteranskog labirinta ljubavi i 10 najljepših lokacija za ljubljenje. Ovaj tjedan zaživio je i poseban program



CRIKVENICA Mnogi se za Dan zaljubljenih odlučuju na bijeg sa svojom boljom polovicom u neku romantičnu destinaciju. Na Kvarneru je ta destinacija Crikvenica koja se brendira kao Rivijera ljubavi. A što to sve Crikvenicu čini idealnom za romantični odmor u dvoje?


Grad je prožet ljubavnim sadržajima. Lokalnom stanovnišu dobro su poznate atrakcije poput Ljubavne cestice, Mediteranskog labirinta ljubavi i 10 najljepših lokacija za ljubljenje, a sve te lokacije imaju ogroman potencijal motiviranja dolazaka gostiju iz drugih dijelova zemlje, ali i izvan granica Lijepe naše. U tu svrhu Grad ovaj tjedan realizira pilot projekt I-Archeo S. u sklopu kojeg su osmišljene romantične aktivnosti na području Grada.


Ljubavna cestica je najstarija romantična lokacija u gradu, nastala početkom 20. stoljeća, a naziv je dobila po mnogim zaljubljenim pogledima koji se ondje mogu sresti. Osim romantične atmosfere, prolazeći cesticom, šetači će naići na kulturno-povijesne znamenitosti, kao što su gradina Badanj i nekadašnji izvor pitke vode i prvi crikvenički vodovod Pod veli kamik. Za pravi romantični efekt s vidikovca na šetnici pruža se predivan pogled na Tribalj i Tribaljsko jezero.


Gradina Badanj na Ljubavnoj cestici / Snimio Marko GRACIN


Gradina Badanj na Ljubavnoj cestici / Snimio Marko GRACIN





Osim na Ljubavnoj cestici parovi se mogu »izgubiti« i u Mediteranskom ljubavnom labirintu koji je realiziran 2013. godine na inicijativu Udruge Kušac iz Crikvenice. Labirint čini 400 grmova lovorike pa se njime širi ugodan mediteranski miris upotpunjen i drugim mediteranskim biljem u okruženju. Ugodan miris prirode, zvuk potoka i pogled na crkvicu Marije Snježne garantiraju romantični doživljaj.


Nakon što pronađu izlaz iz labirinta parovi se mogu upustiti u još jedan romantični izazov i pronaći sve najljepše lokacije za ljubljenje. Ovi romantični hot spotovi su dio pokreta koji je osmislio talijanski kolektiv 0707, a lokacije se mogu pronaći diljem svijeta. U priču se uključila i Crikvenica te se na području grada nalazi deset mjesta pod oznakom »This is a Good Kiss Spot«. Svi željni romantične avanture i savršene slike za Instagram mogu u ruke uzeti kartu za ljubljenje i krenuti u potragu.



Danas je na rasporedu nekoliko romantičnih aktivnosti organiziranih u sklopu projekta I-Archeo S. U 10 i 30 sati kreće posjet najpopularnijim mjestima za ljubljenje, u 14 i 30 Udruga Kušac prezentirat će Mediteranski labirint ljubavi, a u 16 i 45 sati na rasporedu je romantični koncert u Crkvi UBDM u Crikvenici gdje će nastupiti klapa Sveta Jelena iz Dramlja.



Ljubavni sadržaji u gradu imaju turistički potencijal koji bi se trebali »objediniti u jedan nišni proizvod koji može biti zanimljiv parovima, od onih koji su tek stupili u vezu do onih koji su već desetljećima zajedno«, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić, dodajući kako je već »započelo objedinjavanje postojeće ponude i stvarnje novih sadržaja na temu ljubavi«.


A jedan od novih projekata na temu ljubavi trenutno se realizira. Kako bi Crikvenica nadaleko i naširoko postala prepoznata kao ljubavna destinacija, Grad se uključio u projekt I-Archeo S. kojim je upravo za Valentinovo razvio ljubavni itinerar koji će gostima predstaviti romantičnu stranu grada.


Biondić smatra da I-Archeo S. ima puno potencijala, no potrebno je dobro prezentirati priču prema van kako bi se stvorio brend, a za uspješan rezultat u priču bi se trebalo uključiti i gospodarstvo.


Ljubavna cestica, Foto NL arhiva


Ljubavna cestica, Foto NL arhiva