NOVA GRADILIŠTA

Opet će se graditi na sve strane: Rekordnu investicijsku 2017. u Crikvenici možda nadmaši 2018.

Anto Ravlić

Ovogodišnji adut je 350 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce. Naime, radovi bi trebali krenuti već na jesen. Europska sredstva pokrit će 250 milijuna kuna, država osamdesetak, a jedinice lokalne samouprave tridesetak milijuna kuna

CRIKVENICA Lanjsku godinu obilježile su velike investicije na području Crikvenice i Novog Vinodolskog. Zaista je teško ponoviti 2017. godinu, ulaganja su iznosila 270 milijuna kuna. Najviše zahvaljujući dvjema marinama i trgu u Selcu. No, godina u koju smo ušli mogla bi i nadmašiti lanjsku zahvaljujući jednom projektu. Ovogodišnji adut je 350 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce. Naime, radovi bi trebali krenuti već na jesen. Europska sredstva pokrit će 250 milijuna kuna, država osamdesetak, a jedinice lokalne samouprave tridesetak milijuna kuna. U pripremi je i druga faza, odnosno dodatnih 120 milijuna kuna kojom će se pokriti Jadranovo, Klenovica i Vinodolska općina. Prvenstveno se radi o odvodnji, a predviđena je gradnja vodovoda, crpnih stanica i pročistača.

Završetak dvorane




U Crikvenici je, uz Aglomeraciju, u prvom planu nekoliko projekata. Na popisu gradskih projekata su završetak izgradnje sportske dvorane OŠ Zvonka Cara. Dvorana rukometnih dimenzija, vrijedna 20 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do ljeta. U 2018. godini planiran je početak gradnje novog gradskog groblja u Zoričićima koje je nužno potrebno Crikvenici zbog nedostatka grobnih mjesta. Država je darovala Gradu Crikvenici 36 tisuća kvadrata, vrijednog gotovo devet milijuna kuna. Punih pet godina trajala je priprema gradnje. Groblje će se graditi u etapama.


Jakovari čekaju uređenje obale u centru Jadranova koja podrazumjeva nasipavanje u uvali Grabrova i formiranje velike i atraktivne plaže kakva je nedostajala mjestu. Crikvenica je za nasipavanje plaže od države dobila kamen vrijedan četiri milijuna kuna. Materijal s gradilišta Interspara iznad Selca postat će plaža u uvali Grabrova u centru Jadranova. Zapadni lukobran gradske luke dobio je građevinsku dozvolu i očekuje se početak radova koji bi konačno potpuno zaštitio crikveničku luku. Trebala bi započeti obnova devastiranog hotela Miramare.


Obnova Lišnja


U Novom Vinodolskom će za koji tjedan marina u centru i službeno otvoriti vrata. Do ljeta će se obnoviti hotel Lišanj. Projektira se gradska zaobilaznica, gradi zapadni lukobran u Klenovici koji mora biti gotovo do ljeta. Novljani će svoje kapacitete usmjeriti ka vodifikaciji sela Gornjeg Zagona i pripremi dokumentacije za vodifikaciju Krmpota. Imovinsko-pravno bi se trebalo rješiti zemljišta za izgradnju vatrogasnog doma i bivše garaže u luci za prostor javne namjene. Nastavit će se graditi infrastruktura Poslovne zone Zapad, u planu je završna sanacija odlagališta Duplja, gradnja spoja Ivanjske sa županijskom cestom koja vodi prema Bribiru.




Vozače će razveseliti proširenje rotora na Srcu te izgradnja rotora na Melu, uređenje parkirališta u Ivanjskoj ulici te proširenje parkirališta ispod škole. Proljeće će donijeti četvrtu fazu uređenja plaže Pod Sveti Mikulj, sanacija trampolina na glavnoj plaži, energetska obnova dječjeg vrtića i osnovne škole, adaptacija i opremanje kuće Braće Mažuranić te rekonstrukcija javne rasvjete na Trgu Ivana Mažuranića.


Uređenje Bribira


U Vinodolskoj općini koncentrirat će se na uređenje zapuštenog centra Bribira. Na red će doći uređenje raskršća u centru Bribira, muzeja koji bi primio zbirku Zlato i srebro Bribira, obnova zgrade Općine iz projekta Putevi Frankopana te obnova krova bribirske crkve. U Grižanama će se sanirati ambulanta, a sredit će se i klizište koje je zahvatilo prometnicu na Kamenjaku. U Triblju je planirana gradnja školske sportske dvorane na postojećem igralištu, a u Driveniku bi se ove godine trebalo natkriti boćalište.