Ljetni povratak

Od Crikvenice i tambure do Graza i jazza: Bojan Skočilić prvi put nastupio u rodnom gradu

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Još u djetinjstvu, kao član tamburaškog orkestra KUD-a V. Lisinski, pod vodstvom Vladimira Pergjuna stekao je dobre temelje. U Glazbenoj školi u Rijeci pohađao je smjer klasični kontrabas. Danas studira jazz na Fakultetu u Grazu, a sve više privlači ga aranžiranje



CRIKVENICA U sklopu poznatog međunarodnog glazbenog festivala Regional, u crikveničkom Beach baru Figu nastupio je Bojan Skočilić Trio koji je gostima priredio pravu jazz poslasticu. No ono što je taj nadstup, barem s lokalnog aspekta dodatno »začinilo«, jest činjenica da je to bio debi mladog crikveničkog glazbenika Bojana Skočilića u rodnom gradu. Bio je to i razlog da kratko s njim popričamo i saznamo nešto više o njegovom glazbenom putu.


Jazz studira na Fakultetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu te je već mnogo puta nastupao u Hrvatskoj i inozemstvu, a ovo ljeto odlučio je zasvirati i u rodnoj Crikvenici. Glazbom se počeo baviti još u djetinjstvu, kada je postao član tamburaškog sastava KUD-a Vatroslav Lisinski u Crikvenici. Sviranjem u tamburaškom orkestru pod vodstvom Vladimira Pergjuna postavio je dobre glazbene temelje.


Mala trema


Pored redovnog obrazovanja, Bojan je pohađao i Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, smjer klasični kontrabas. Ističe da je, iako se dobro snalazi sa svim žanrovima glazbe, uvijek imao tendenciju prema jazzu. Veliki utjecaj na njega imao je mentor bas-gitare Henry Radanović koji mu je ujedno i jedan od uzora u svijetu glazbe. Od ostalih velikana naveo je kontrabasista Christiana McBridea te Jaca Pastoriousa kao uzora i inspiraciju za električni bas, a na playlisti u mobitelu mu se nalazi i saksofonist Donny McCaslin.




U Crikvenici je sa svojim triom izveo i nekoliko McBrideovih i Pastoriousovih hitova, kao što su McThing, Shake and Blake te Teen Town. Gosti su tako uživali u glazbi koja se ne čuje baš često na crikveničkom području. Skočilić je prije nastupa priznao da ima malu tremu te se našalio kako se nada da će biti više publike nego izvođača. Dakako da je gostiju bilo mnogo više te se može zaključiti da u Crikvenici ima publike za ovu vrstu glazbe, pogotovo među stranim turistima kojima se također svidio nastup. Riječ je, naime, o instrumentalnoj glazbi pa nije bilo jezične barijere za strane goste.


Želi aranžirati 


Nastup u Crikvenici bio je dio programa Skočilićevog završnog koncerta, a uz njega, nastupili su Filip Pavić na gitari te Bruna Matić na bubnjevima, oboje njegovi kolege sa studija u Grazu. Nakon uspješnog nastupa u rodnom gradu, Skočilić se sprema za daljnje koncerte. Uz nastupe još uvijek mora odvajati i vrijeme za fakultet jer mu fali još jedan semestar do završetka preddiplomskog studija. Kad stekne diplomu, želi upisati i magisterij te se u životu nastaviti baviti glazbom. Osim sviranja, kaže da se možda u budućnosti bude posvetio i aranžiranju, što mu je bio jedan od omiljenih predmeta na fakultetu. No, bez obtira kamo ga profesionalni putevi odvedu, nadajmo se da će svojim Crikveničanima ipak prirediti još pokoju jazz poslasticu.


Slijedi Viktor Vidović


U sklopu glazbenog festivala Regional idući su na redu nastupi Viktora Vidovića – 20. srpnja nastupit će na rivi u Šilu, dan kasnije u Srićinoj kući u Novom Vinodolskom te konačno 22. srpnja u parku Dorka na Rabu. Od ukupno 13 koncerata, još se ističu nastupi Trabucco Bros Trija u kojem sviraju Max i Marco Trabucco te Zoran Majstorović, a koji će nastupiti 2. kolovoza, te program Guitar & Passion austrijskih gitarista Michaela Langera i Sabine Ramusch 6. kolovoza u Novom Vinodolskom.