Trka oko Krka

Novljansko-selačka regata pravo osvježenje za jedra

Anto Ravlić

Vrijeme je podarilo buru. Čim je pao mrak, krenulo se na noćni start. I pravac Senjska vrata, izazov za sve jedriličare. Dobar vjetar je pratio noćne moreplovce i već oko četiri sata iza ponoći pobjednik je stigao u Selce



NOVI VINODOLSKI » Svaki početak je težak i burovit. Premijerno izdanje Sjevernojadranske navigacijske regate »Trka oko Krka«, zajednički projekt Jedriličarskog kluba YC »Burin« iz Novog Vinodolskog i njihovih kolega iz Jedriličarskog kluba »Jadro« Selce, bio je burovit, ali ne i težak. Najteže je bilo iščekivanje. Koliko će se posada pojaviti na startu? Vrlo brzo se pokazalo da je debitantski strah bio tek trema. Sa svih strana pristizali su brodovi u novljansku luku. Na premijerno izdanje regate oko Krka stiglo je dvadeset brodova. Na njima vrsni jedriličari. Dokaz da su Novljani i Selčani na brojnim regatama izgradili jedriličarski respekt i prijateljstva.


  


Ruta 70 milja


Uz domaće posade, stigle su posade iz Dalmacije, Opatije, Pule, Slovenije i zajedno se zaputili na rutu dugu 70 nautičkih milja. Tjedan dana prije prognoze su davale male šanse jedriličarima. Uoči starta jedriličari su vjerovali da će biti zabavno na Senjskim vratima, no prognozirali su da bi pobjednika mogla odlučiti spretnost na jednom drugom potezu.    – Nisam nikada jedrio oko Krka i zato se veselim regati. Oko Krčkog mosta će biti najzabavnije, prognozirao je mariborski skiper Uroš Žvan koji je sa svojim brodom »Megaenergija« slovio za favorita uoči regate »Trka oko Krka«.    Regatu je pohvalio i Berislav Vranić iz kostrenskog jedriliačrskog kluba »Galeb«.


Najiskusniji hrvatski oceanski jedriličar Damir Repac iz Zadra.    – Organizatori i svi učesnici mogu biti sretni tko je sve došao. Šest-sedam vrhunskih brodova s vrhunskim posadama. Super je organizacija i nadam se da će postati tradicionalna. Uvijek je regata oko Krka bila nešto posebno. Ili tehnički ili taktički zahtjevna. I bez potpune koncentracije se nema što tražiti, rekao je Repac.


   – Drago nam je da se događa nešto novo. Već 15 godina idemo uvijek na iste regate. Ova regata je osvježenje, rekao je Kostrenjanin podsjetivši goste iz udaljenijih luka da se na Sjevernom Jadranu trke dobivaju na bonacama.    Igor Pjacun je jedrtio po oceanima, no nije mogao preskočiti regatu oko Krka.

  


Gostoprimstvo i entuzijazam


– Izvrsna stvar. Zaželio bi organizatorima i svima nama da se i nakon pet godina nalazimo s ovakvim entuzijazmom. Oduševilo me gostoprimstvo. Zaista ovakvo gostoprimstvo nije uobičajeno, rekao je Pjacun.    Vrijeme je podarilo buru. Čim je pao mrak, krenulo se na noćni start. I pravac Senjska vrata, izazov za sve jedriličare. Dobar vjetar je pratio noćne moreplovce i već oko četiri sata iza ponoći pobjednik je stigao u Selce. Pobjedu je odnijela posada Slovenca Žvana. Drugo mjesto pripalo je Kostrenjanima predvođeniam Vranićem. Treći su bili Novljani. Paikea se vezala u Selcu oko pet ujutro. Jutro je na moru probudilo dvije-tri posade.    – Svi koji su došli su jako zadovoljni. Regatom, organizacijom i uvjetima na moru. Najzanimljivije je bilo kod uvijek izazovnih Senjskih vrata gdje nas je dočekala bura od 20 čvorova. Do Glavotoka smo imali dobar vjetar. Pa čak i do Malinske. Neke posade je i zabonacalo, pričao je zadovoljni predsjednik novljanskog kluba Robert Žmikić.    Nakon regate, slijedilo je druženje posada u Selcu. Nije bilo dileme hoće li regata startati i sljedeće godine. Možda i iz nove marine.    Organizaciju regate pomogli su gradovi Novi Vinodolski i Crikvenica te turističke zajednice dvaju gradova kao i Županijska lučka uprava Novi Vinodolski. Regata nije imala samo sportsku misiju već se željelo promovirati jedrenje kao turističku ponudu. U Novom Vinodolskom vjeruju da je regata još jedan motiv da se krene u izgradnju dviju marina i digne novljanski turizam na višu razinu, koja uključuje i prestižni nautički turizam.