Zaljubljenik u automobile

Novljanski zet Karl Heinz Schaefer izvukao iz garaže svojeg oldtajmera na pragu šezdesete

Franjo Deranja

Karl-Heinz Schaefer s  britanskim oldtajmerom MG iz 1958. / Snimio Franjo Deranja

Karl-Heinz Schaefer s britanskim oldtajmerom MG iz 1958. / Snimio Franjo Deranja



 


Novljanski zet, Nijemac Karl-Heinz Schaefer, ljubitelj je oldtajmera.


 




Nakon što je u garaži svoje vile na Bribirskoj obali, Obali Petra Krešimira IV., čuvao godinama i do danas sačuvao mercedes SL 230 pagode, kojem su već prekoračena četiri desetljeća, sada je zaljubljen i u automobil britanskog proizvođača marke MG, Typ A, godišta 1958. Zapremina motora ovog oldtajmera s četiri cilindra je 1.500 »kubika«, s ergelom od 82 »konja«, a Karl-Heinz se rado prošeće rivijerom pogotovo za lijepa vremena kao što to čini ovih dana, pa popije kavicu, primjerice, kao u ovoj prigodi na obali u Selcu.


Sa svojom suprugom Ilonom Schaefer-Simčić, Harl-Heinz bavi se turizmom, a Ilona je također rođena u Njemačkoj, u mjestu Margroeningen, pokraj Stuttgarta, kamo je njezin otac Alojz svojedobno otišao za poslom i upoznao pa i oženio Njemicu Hildu, Iloninu majku.


 


Ilona i danas rado spominje tu životnu sudbinu svojih roditelja, a uz svoje ime piše i ime majke: Ilona Hilde Schaefer-Simčić. Ona i njezin suprug Karl-Heinz upoznali su se i vjenčali u Njemačkoj ali su došli živjeti u Hrvatsku, u Novi.


 


I dok ona govori o ljepotama Hrvatske, njezin suprug osim o moru i našoj obali najradije govori o – automobilima.


 


Ovaj njegov MG (Morris Garages), potomak je glasovitoga proizvođača koji je zlatno doba proizvodnje i plasmana na tržište ovog automobila imao od 1923. do 1980. godine. Serijska proizvodnja počela je 1924.


 


Ovaj oldtajmer, znatno stariji od svojega vlasnika, mažen je i pažen, pa stoga i ovako sjajno izgleda, i to ne samo izvana, nego i iznutra, pod poklopcem motora. Ali, proljetno sunce izvuklo je iz garaže i ovog ljubimca, oldtajmera na pragu njegove šezdesete!