Nema više prepreka

Nova investicija: Zaleđe Senja uskoro će krasiti vjetropark koji će graditi Kinezi

Dorotea Prpić

Gradnja vjetroparka trebala bi trajati dvije godine, a operativno bi se koristio 23 godine. Proračuni Grada Senja i Općine Brinje imat će značajne godišnje prihode po osnovi vjetroenergetske rente

SENJ Senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća najavio da će se tijekom kolovoza održati još jedna, izvanredna sjednica Gradskog vijeća na temu izmjena proračuna. Naime, za izgradnju vjetroparka u zaleđu Senja izdana je građevinska dozvola i s te osnove Grad očekuje značajne prihode od komunalnog doprinosa.Vjetropark će graditi tvrtka Norinco International iz Kine, a prostirat će se na 44,8 kilometara četvornih na području grada Senja i općine Brinje. Snaga vjetroparka iznosit će 156 megavata i imat će 39 turbina snage 4 MW. Gradnja vjetroparka trebala bi trajati dvije godine, a operativno bi se koristio 23 godine. Procijenjena je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a proračuni Grada Senja i Općine Brinje imat će značajne godišnje prihode po osnovi vjetroenergetske rente. Predstavnici tvrtke Norinco International najavili su i otvaranje središnjice tvrtke u Senju, a zainteresirani su i za daljnja ulaganja i to ne samo u energetiku.

Vodovod u Krasnu


U okviru pitanja vijećnika i rasprave po pojedinim točkama dnevnog reda vijećnik Ivan Anić (HDZ) pitao je o nastavku gradnje vodovodne mreže u Krasnu gdje mještani trenutno potpisuju i peticiju kojom još nekoliko preostalih zaselaka traži vodu. Kako je gradonačelnik istaknuo, vodoopskrba i odvodnja su generalni problem na području grada i vjerojatni izvor financiranja ove infrastrukture su sredstva fondova EU-a te manjim dijelom iz sredstava Hrvatskih voda, s tim da će se manje zahvate na izgradnji vodovoda nastojati rješavati iz gradskog proračuna. Uz to, ne treba zaboraviti i da je područje grada jako veliko površinom, stanovnika ima malo, a konfiguracija terena je takva da izvođenje radova puno više košta nego u Slavoniji.– Nastojat ćemo problematiku rješavati u skladu s mogućnostima. Razumijem probleme, a primjerice OPG-ovima sufinanciramo troškove dovoza vode i na taj način pomažemo – rekao je Rukavina.


Odgovarajući na pitanje vijećnika Ivana Tomljanovića iz Bunjevačke stranke, gradonačelnik je izjavio da će se intenzivirati šišanje grana i košnja uz rubove nerazvrstanih cesta u vlasništvu grada, a koju inače obavlja GKD Komunalac Senj. Iz odgovora gradonačelnika moglo se čuti i da je Grad otkupio dio zemljišta od Ministarstva imovine kako bi se moglo realizirati ugibalište kod spomen-doma Damira Tomljanovića Gavrana u Krivom Putu te da se tek sada može krenuti u radove. Na krivoputskom groblju postavit će se rasvjeta, a na društvenom domu u Krivom Putu ne može se ništa raditi bez legalizacije tog objekta za koji je Grad izradio projekt i podnio zahtjev za legalizaciju.


Kasni asfaltiranje


– Što se tiče asfaltiranja generalno na području Grada Senja, molim za malo strpljenja. Krenuli smo od mjesnih odbora u Senju koji ipak imaju prioritet. Nažalost, prvi kvartal godine bio je vremenski loš i nismo uspjeli odraditi zacrtane radove u Senju, ali uvjeravam vas da nećemo izostaviti niti jedan mjesni odbor. Gradske službe su izmjerile sve potrebe asfaltiranja na području grada, što košta 9,1 milijun kuna i to ćemo realizirati u ovoj i sljedeće dvije godine – rekao je Rukavina.Vijećnik Igor Medved iz Kandidacijske liste grupe birača upozorio je na velike brzine kojima se kreću kamioni ulicom Kajatana Knežića na istočnom ulazu u Senj. O tome će se izvijestiti policijska postaja Senj i Policijska uprava radi pojačanog nadzora, rekao je gradonačelnik i podsjetio da su gradovi Senj, Novi Vinodolski i Crikvenica već uputili zahtjev nadležnom ministarstvu da se od 15. lipnja do 15. rujna zabrani kamionski promet na njihovim područjima jer stvaraju velike gužve i zastoje u prometu te veliku buku.