Ljepotica

Najljepše drveno plovilo: Pasara Nevera “miss” je crikveničke luke

Nataša Car

Ilustracija Foto N. Car

Ilustracija Foto N. Car

Neveru je prije 47 godina u Titovom brodogradilištu u Kraljevici izgradio Josip Pritchard, a danas o njoj skrbi njegova unuka Tea Rosić



CRIKVENICA – Drvena barka Nevera vezana u luci Crikvenica proglašena je ovogodišnjom missicom među drvenim plovilima. Prije 47 godina izgradio ju je Josip Pritchard, a njegova unuka i sadašnja vlasnica Tea Rosić uz pomoć obitelji nastavlja brinuti o barci. Za svoju je ljepoticu primila nagradu od Županijske lučke uprave (ŽLU) Crikvenica koja najljepša drvena plovila nagrađuje već četvrti put.


ŽLU Crikvenica je četvrtu godinu zaredom provela natječaj Josip Ivančić Cene za izbor najljepše drvene brodice privezane u lukama pod njenim upravljanjem. Natječaj je pokrenut s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje čine značajan dio naše tradicije. O pobjedniku natječaja odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Kriteriji odabira bili su kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, kao i ukupan dojam.


Barke blizanke


Titulom najljepše ove je godine okićena 47-godišnja pasara Nevera. Drvena barka za čiju su izradu korištene brestovina, hrastovina, mahagonij i smrekovina izgrađena je 1972. godine u Titovom brodogradilištu Kraljevica, a izgradio ju je njezin prvi vlasnik Josip Pritchard. Zanimljivo je da se od tada do danas kao pogon koristi isti dizelski motor. Pobjednica je izrazila zadovoljstvo priznanjem za barku koja mnogo znači cijeloj obitelji. Ispričala je kako je njezin nonić barku izgradio zajedno s prijateljem i kolegom Josipom Rumorom.




– Njih dvojica su prema istom nacrtu u dvorcu Frankopan gradili barke blizanke te su na kraju pomoću igre pismo-glava odlučili koja će kome pripasti. Kako su obojica bili modelari-traseri u kraljevičkom škveru, sve su svoje znanje uložili u te dvije barke, napravili su im čak i kalupe za propele, osvrnula se ovogodišnja pobjednica na nastanak drvene ljepotice.


Pritchard je uz pomoć cijele obitelji redovito održavao barku koja se rado koristila za odlaske na kupanje ili ribarenje, no nakon njegove smrti, barka je pala u drugi plan.


– Unatrag dvije godine sam imala čast postati vlasnicom Nevere. O njoj i dalje svi zajednički brinemo, no ipak najviše posla obavi moj otac. Od prošle je godine privezana u crikveničkoj luci na vezu gdje, vjerujem, privlači mnoge poglede kao jedna od malobrojnih drvenih barki. Također, na kraju želim iskoristiti priliku i zahvaliti od srca Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica na dodijeljenoj nagradi, rekla je Rosić.


Pristojba za vez


Osim priznanja, nagrada podrazumijeva i oslobođanje plaćanja godišnje pristojbe za vez za ovu godinu. Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić istaknuo je i druge pogodnosti za vlasnike drvenih plovila.


– Uz to što već nekoliko godina dodjeljujemo ovu nagradu, ŽLU Crikvenica vlasnicima drvenih plovila odobrava i popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez. Ono što posebno želim istaknuti i što me posebno veseli jest činjenica što iz godine u godinu bilježimo povećanje broja privezanih drvenih brodica u našim lukama, rekao je Kružić.