»Drvenjak«

Najljepša crikvenička drvena barka je dramaljska pasara

Anto Ravlić

U tri godine koliko Županijska lučka uprava Crikvenica organizira natječaj Dramalj se dvaput mogao pohvaliti pobjedom, Jadranovo jednom. Na potezu su sada Crikvenica i Selce



CRIKVENICA Najljepšom drvenom brodicom na području Crikvenice Županijska lučka uprava Crikvenica proglasila je 30-godišnju pasaru Vlade Kalanja iz Dramlja, privezanu u luci Pazdehova u Dramlju. ŽLU Crikvenica treću je godinu zaredom provela natječaj Josip Ivančić Cene za izbor najljepše drvene brodice privezane u lukama pod njenim upravljanjem.


O pobjedniku natječaja odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Kriteriji odabira bili su kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam.


Pobjedničku pasaru izgradio je brodograditelj Lucijan Žic 1988. godine na Krku, u mjestu Gabonjin. Kobilica, verzine i cinutlini barke izrađeni su od hrasta, oplata od smreke, a kuverta od mahagonija.– Izuzetna mi je čast što je upravo moja barka pobjednik ovogodišnjeg natječaja za izbor najljepše drvene barke. Iskreno, prilikom prijave na natječaj nisam imao nikakvih očekivanja, međutim sada ne mogu sakriti oduševljenje, navodi pobjednik ovogodišnjeg izbora Vlado Kalanj.





Nagrada ŽLU Crikvenica nosi ime po jednom od najistaknutijih brodograditelja crikveničkoga kraja. Josip Ivančić Cene u polustoljetnom radnom vijeku u svojoj radionici proizveo je više od 50 plovila.



Natječaj je pokrenut od strane Županijske lučke uprave Crikvenica s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodičak koje su dio crikveničke i hrvatske tradicije.


Županijska lučka uprava već nekoliko godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila, a dobitnik nagrade za najljepšu drvenu brodicu u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez, ističe Mario Kružić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica.


Bez obzira na čari drevnih barki, sve je manje naših starih barki sa srcem. Na vezovima ŽLU Crikvenica privezano je oko 1.100 barki. Od ukupnog broja tek je sedamdesetak, odnosno oko šest posto, drvenih barki. No, time drvene barke postaju još atraktivnije i zanimljivije.


Ne samo domaćim ljudima već i strancima. Drvene barke pomalo posustaju jer je održavanje puno kompleksnije od plastike. Više nitko nema vremena. Živi se brzo. Gas i preko kanala za pet minuta. Drvene barke nude drugačiju priču. Njihov broj bi ipak uskoro mogao biti veći. Upravo zbog čari planira se obnoviti crikvenički guc koji je ostao u sjećanju starijih generacija crikveničkih turista.


Lani je titulu ponijela pasara »sa škaficom« Nikice Brnića iz Jadranova odnosno uvale Perčin. Preklani je pobjedu slavila dramaljska barka u vlasništvu Božice Car. Dakle, Dramalj je odnio dvije pobjede, Jadranovo jednu. Na potezu za sljedeću godinu su Crikvenica i Selce.