Županijske nagrade

Nagrađena odgojiteljica Branka Cvija i tribaljski dječji vrtić “Crvčak i mrav”

Anto Ravlić

Jako smo ponosni na nagradu, ona je rezultat timskog rada i promišljanja struke tijekom šest godina. Sve što smo poduzeli, poduzeli smo zbog dobrobiti djece, objašnjava ravnateljica Dajana Jerčinović



CRIKVENICA Od deset županijskih nagrada odgojnim ustanovama i pedagoškim djelatnicima, dvije su stigle na crikveničko vinodolsko područje. Jednu je dobio dječji vrtić Cvrčak i mrav, a drugu odgojiteljica Branka Cvija iz dječjeg vrtića Radost Crikvenica. 


  Odgojiteljica Cvija u Radosti radi od 1987. godine. Odgojila je generacije djece na poseban način, protkan profesionalnošću i toplinom. No, nije se zaustavila samo na obaveznom programu već je željela ponuditi više. I djeci i Crikvenici i vrtiću.


Realizirala je nekoliko projekata o Crikvenici, a u posebnom sjećanju su ostale slikovnica Moja Crikvencia i Vila Markačeva koje je nagrađena odgojiteljica stvarala zajedno sa svojom djecom u vrtiću. S djecom svoje skupine ili kao volonter, Cvija sudjeluje u nizu crikveničkih manifestacija.




Posebno kad je riječ o njegovanju likovne kreativnosti djece i razvoju likovnog govora. Radovi njene djece često su među nagrađivanima, bez obzira radi li se o gradskim ili neđunarodnim izložbama i natjecanjima. 


  Cvija je dala velik doprinos struci. Voditelj je stručnih usavršavanja za odgajatelje, mentorica mlađim kolegicama, inicijator suradnje s crikveničkim udrugama. Cvija surađuje s Gradom Crikvenicom, Muzejom Grada Crikvenice, gradskom turističkom zajednicom, Društvom naša djeca.


Prije 11 godina od Grada Crikvenice je dobila godišnju nagradu za naročite doprinose i rezultate na području predškolskog odgoja te poticanju likovnog odgoja i obrazovanja. Prije dvije godine promovirana je u zvanje odgajatelja mentora. 


  I pored svega nabrojenog, Cvija je na dodjeli priznanja bila skromna. 


  – Drago mi je da je netko prepoznao moj rad, rekla je odgajateljica Cvija. 


  Možda najveće priznanje stiže od roditelja koji u vrtić šalju najvrijednije što imaju, svoju djecu. Kad su pohađaju roditelji čuli na za priznanje, mogli su samo komentirati. Zaslužila je. 


  Dječji vrtić Cvrčak i mrav iz Triblja jedini je vrtić koji je dobio županijsko priznanje ove godine. U Triblju i Vinodolskoj općini će reći s pravom. Vrtić je prepoznatljiv po svojim programima kojima se nadograđuje standardni program i tu se stvara razlika u kvaliteti.


 Vrtić se ponosi eko programom, programom Rastimo zajedno odobrenim od UNICEF-a, međunarodnim programom Vrtić u prirodi kojim se želi djecu vratiti u prirodu i motivirati ih da što više vremena provedu u prirodi. Vrtić osnovan prije šest godina pohađa 65 djece, na lokacijama u Triblju i Bribiru. Sprema se projekt za treću lokaciju, u Blaškovićima. O djeci brine 16 profesionalaca. 


  – Jako smo ponosni na nagradu i mislim da je ona rezultat timskog rada i promišljanja struke tijekom šest godina. Sve što smo poduzeli, poduzeli smo zbog dobrobiti djece, objašnjava ravnateljica Dajana Jerčinović. 


  U vrtiću posebno ističu kvalitetnu suradnju s Vinodolskom općinom te s dva susjedna vrtića, crikveničkim i novljanskim. Priča o suradnji triju vrtića na dobrobit djece i odgajatelja posebna je priča kojom se može pohvaliti rijetko tko u Hrvatskoj.